Dokumentarno-animirani film o stećcima: Oslikavanje života Dobrih Bošnjana

Stećci, BiH

Stećci, BiH

U hibridnoj, dokumentarno-animiranoj formi, najesen će biti dovršen film “Davno sam ti legao…”, koji će govoriti o simboličkom svijetu stećaka.

Snimanje je obavljeno na području planina Bjelašnice, Treskavice, Zelengore i opštine Olovo, dok se snimanje nekropola na području Hercegovine i opštine Kupres planira završiti do kraja mjeseca. U prvoj fazi snimljene su nekropole i pojedinačni stećci na lokacijama: Gornji Bakići kod Olova, Umoljani, Lukomir i Šabići na Bjelašnici, Gvozno polje na Treskavici, Mirkova Kosa kod Kalinovika i Čengić Bare na Zelengori.

Nekoliko cjelina

Dokumentarno-animirani film “Davno sam ti legao…”, što predstavlja dio natpisa sa jednog od nadgrobnih spomenika, u finalnoj verziji donijeće priču o epitafima, ali u kombinaciji slike i animacije. U filmu će se naizmjenično smjenjivati slika i animacija, pri čemu će se animirani dijelovi pojavljivati u tri varijante: kao zasebne animirane cjeline, kao animacija nanesena na sliku i u kombinaciji sa slikom, pri čemu se slika transformiše u animaciju.

Film je podijeljen u nekoliko cjelina, postupkom fragmentarne naracije, od čega svaki dio oslikava život srednjovjekovnih stanovnika Bosne i Hercegovine i kulta smrti. Za izradu scenarija prikupljena je obimna naučna literature koja se bavi fenomenom stećaka u cjelini. Literatura je značajnim dijelom prikupljena iz biblioteke Muzeja Republike Srpske.

Od 70.000 evidentiranih stećaka na 3.300 lokaliteta, u Bosni i Hercegovini se nalazi oko 60.000. Pretpostavka je da taj broj čini 80 posto ukupnog broja stećaka jer ih preostalih 20 posto s vremenom bilo uništeno. Stećci su izuzetno vrijedna historijska i umjetnička, ali i duhovna baština Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, jedinstvena u Evropi i svijetu. Kao dio serijske transnacionalne nominacije na Tentativnu listu UNESCO-a su upisane 22 nekropole stećaka sa područja Bosne i Hercegovine.

Dijalog za budućnost

Ekipu filma “Davno sam ti legao…” sačinjavaju Goran Dujaković koji je napisao scenario, te je i režirao film, Nebojša Đumić je zadužen za animaciju, Draško Gajić za kameru, montažu je uradio Predrag Solomun, a Vladimir Turjačanin muziku. Asocijacija za vizuelne umjetnosti FenixArt realizuje fazu produkcije u sklopu projekta Dijalog za budućnost, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekt Dijalog za budućnost finansira se sredstvima Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

Posted by on 2015-09-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login