Domaći proizvodi u tržnim centrima marginalizirani

Domaći proizvodi, BiH, trgovina‘Domaća proizvodnja u službi građana’ naziv je projekta Zadružnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine i Privredne komore FBiH čiji je osnovni cilj promocija domaćih proizvoda.

U sklopu tog projekta od 17. do 23. marta u sarajevskoj Skenderiji  bit će održana prezentacija domaćih proizvoda na kojoj će osim komercijalnog dijela biti upriličeni razgovori, degustacije i edukacija građana.

Predsjednik Zadružnog saveza FBiH Husein Hasić je u Sarajevu predstavio projekt, a istakao je da su proizvodi s domaćeg tržišta jednako kvalitetni kao i oni uvozni, ali da su u tržnim centrima marginalizirani. Kazao je i da su domaće proizvode odobrile institucije nadležne za to.

Mišljenja je da su događaji i projekti kao što je ‘Domaća proizvodnja u službi građana’ jedan od načina da se građanima približi vrijednost domaće proizvodnje, a čijom bi prodajom bio povećan penzioni, zdravstveni i fond školstva.

‘Naši proizvođači su ugroženi jer nemaju gdje plasirati svoje proizvode’ – istakao je Hasić.

Uime Privredne komore FBiH Hrvoje Brajković je istakao da je namjera organizatora da održavanje manifestacije ‘Domaća proizvodnja u službi građana’ postane tradicija, a kazao je da je plan organizirati ga dva puta godišnje.

‘Tematika će svaki put biti ista, promocija, edukacija, savjetovanje da bi kupovina domaćih proizvoda postala prioritet’ – naglasio je Brajković.

Dodao je i da će ulaz na sajam biti besplatan, a da će se građani na osnovu degustacije moći uvjeriti u vrijednost proizvoda.

Predstavnici projekta su održali i sastanak na kojem su razgovarali o važnosti isticanja domaće proizvodnje.

Posted by on 2014-01-22. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login