Dovedite porodične slike u red

Imate mnogo foto albuma? Za neke slike čak ne znate ni gdje vam se nalaze. Sve je u totalnom neredu a želja vam je da sve to imate na jednom mjestu, složeno i sortirano. Evo kako ćete to postići:

foto albumPočetak

Svaku sedmicu isplanirajte vrijeme i odojite sat-dva da se pozabavite fotografijama. Skupite sve fotografije na jedno mjesto.

Odlučite gdje ćete odlagati fotke. Da li će to biti fotoalbumi, kutije za fotografije, kompjuter, CD ili kombinacija svih, izbor je na vama. Ako se odlučite za albume ili kutije, potrudite se da budu slične veličine i dizajna, kako bi složeni izgledali lijepo i uredno.

Rasporedjujte

Ako imate puno fotografija, počnite ih sortirati po godinama, a unutar godina po mjesecima, događanjima (rođendani, svadbe, ljetovanja i sl.).

Najteže je bacati fotke. Ako imate neke koje su mutne, ako su na njima likovi koje ne poznajete, ako imate duplikat riješite se tih fotografija. Zadržite one najbitnije, koje imaju sentimentalnu vrijednost.

Organizujte i spremite

Da ne bi nastala zbrka u vašoj glavi krenite od fotki novijeg datuma i vraćajte se u prošlost.

Najlakše je organizirati ih hronološki, te po događajima, ljetovanjima i sl. One sa ljetovanja spremite u posebne kesice i u njih stavite i negative ukoliko ih imate. Obavezno označite kesice i negative, te napišite godinu ili mjesto ljetovanja (npr. Split 2001.). Tek kad su fotografije ovako organizovane, možete krenuti u punjenje albuma za slike.

Spremite ih na više mjesta

Sve fotografije se s vremenom oštećuju. Naš savjet je: prenesite ih na CD (skenrajte ih i spasite). Ako ih još uvijek imate na digitalnom aparatu prebacite ih na PC i spasite ( to je jednostavniji način) Važno: spremite ih na tamno mjesto. Fotografije izložene suncu brže blijede.

Konačno se pohvalite

Kad završite sa ovim dosta zahtjevnim projektom pohvalite se porodici i prijateljima. Uokvirite najljepše fotografije i izložite ih tamo gdje ih svi mogu vidjeti, složite fotoalbume i pokažite ih porodici i prijateljima.

weekend / bih-x.info

Posted by on 2010-03-10. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login