Dozvoljen rad tržnih centara nedjeljom do 22 sata

Skupština grada Banja Luke usvojila je danas dopunu odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području tog grada, kojom se daje mogućnost rada trgovačkim centrima nedjeljom do 22.00 sata.

Banja Luka
Banja Luka

Gradonačelnik Igor Radojčić kazao je da je Banja Luka dobila „najveći regionalni šoping mol i ako hoće da bude konkurentna sa centrima u regionu, onda je to radno vrijeme isto kao kod njih“.

“Banja Luka se ustvari nalazi na klackalici između svog konceptualnog budućeg razvoja. Da li smo jedna industrijska varoš iz osamdesetih godina ili smo ono što je i zvanično novi status ovog grada – glavni grad Republike Srpske i regionalni centar. A glavni grad sa sobom nosi i drugačiji život i ritam, drugačije cijene, nosi i buku i događaje i drugačije radno vrijeme”, naveo je Radojičić.

Tvrdi da se odlukom o radnom vremenu tržnog centra ne reguliše radno vrijeme radnika.

“Radno vrijeme radnika je propisano Zakonom o radu i granskim kolektivnim sindikalnim ugovorom. Prema tome, ako fabrika radi 16.00 sati to ne znači da i radnik toliko radi, nego on radi osam sati. Ako radi duže od toga, onda je to pitanje sindikata, inspekcije i poslodavca da li krši druge zakone i nije pitanje radnog vremena”, pojasnio je Radojičić.

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović istakao je da su protiv rada nedjeljom te pokreću kampanju kako bi se takav rad zaustavio ili značajnije platio.

Gradski parlament donio je danas i odluke o dodjeli nagrada i priznanja povodom 22. aprila – Dana grada, prema kojoj će proslavljeni sportista Abas Arslanagić i poznati književnik i prevodilac Kolja Mićević dobiti ovogodišnje najveće gradsko priznanje – Ključ grada sa „Poveljom počasni građanin grada Banja Luka“.

Posted by on 2019-04-11. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login