Dramatično upozorenje UN-a: Prijeti nam glad, poplave, suše…

sušePleneti Zemlji prijete prirodne katastrofe, nestašica hrane, intenziviranje sukoba – navedeno je u izvještaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama. Niko na zemlji neće biti pošteđen, upozoravaju Ujedinjene nacije.

Posljedice klimatskih promena su već prisutne i biće još gore ako se brzo ne reaguje, upozoreno je danas u japanskom gradu Jokohami na Međuvladinom panelu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (IPCC).

“Ozbiljne posljedice klimatskog zagrijavanja će biti još prisutnije ako se dodatno poveća globalno zagrijavanja planete”, navodi se u velikom izvještaju tokom kojeg je razmotreno više od 12.000 publikacija na tu temu.

Izveštaji IPCC-a služe kao osnova za teške pregovore o finansiranju mjera za smanjenje emisije ugljendioksida u vazduhu kako bi zagrijavanje planete bilo prosječno dva stepena godišnje.

Prosječna temperatura na planeti je već povećana za 0,8 stepeni i ako se ništa ne preduzme do kraja vijeka prosječna temperatura će rasti četiri stepena godišnje.

Mnogi stručnjaci smatraju da je to gornja granica nakon koje dolaze razornije promjene, poput učestalih toplotnih talasa, suša, poplava i povećanja nivoa mora.

“Nismo se pripremili za sve opasnosti od klimatskih promjena”, rekao je jedan od autora izveštaja Visente Baroz.

Posljednji izvještaj IPCC-a je objavljen 2007. godine.

IPCC je 2007. godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

Posted by on 2014-04-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login