Droga godišnje ubija 200.000 ljudi

drogaUred Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala saopćio je da droga svake godine uzrokuje smrt više od 200.000 ljudi u svijetu i najavio održavanje skupa “Droga kao globalni problem i revidiranje deklaracija i akcionih planova o tom pitanju”, koji će se 13. i 14. marta održati u austrijskoj prijestolnici Beču.

U saopćenju Ureda se ističe da je trgovina drogom protivna svim pravnim odredbama, te navodi pretpostavka da godišnja dobit trgovine drogom dostiže i vrijednost od 320 miliona američkih dolara.

Komisija za narkotike je u martu 2009. godine održala 52. Skup članica, kada je i usvojen akcioni plan pojačane borbe za bolju primjenu postojećih sporazuma i odredbi o suzbijanju trgovine drogom, a i najavljeni skup u Beču će biti prilika da se revidira pomenuti akcioni plan.

Na Skupu se očekuje učešće više od 1.500 učesnika, koji su predstavnici zemalja članica, parlamentarci i predstavnici nevladinog sektora.

Posted by on 2014-02-04. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login