Drugo izdanje Xenophonie

Od 8. do 11. aprila održat će se drugo izdanje Xenophonie. Već drugu godinu zaredom, ova međunarodna muzička manifestacija, u organizaciji Jazz Festa, predstavit će različite nove projekte bosanskohercegovačkih i međunarodnih umjetnika.

Nils Petter Molvaer

Nils Petter Molvaer

Xenophonia 2010 bit će otvorena u Bosanskom kulturnom centru koncertom Sevdalinkas – trija kojeg čine Derya Turkan (svira kemenče – tradicionalni turski trožičani instrument), pijanista Bojan Zulfikarpašić i francuski kontrabasista Renaud Garcia-Fons. Ovaj trio će svoju svjetsku premijeru imati dva dana ranije u Istanbulu. U BKC-u će nastupiti i norveški trubač Nils Petter Molvaer sa svojim projektom Hamada. Objavljivanje istoimenog albuma Nilsa Pettera Molvaera najavljeno je sedam dana nakon sarajevskog koncerta na Xenophoniji.

Xenophonia će predstaviti i bend Supersilent, solo koncert trubača Arve Henriksena, te nastup trojice bh. umjetnika vibrafoniste i perkusioniste Davora Marausa, saksofoniste Adnana Cice i kontrabasiste Enesa Seferovića. S njima će u kvintetu nastupiti i gitarista Vlado Grizelj koji dolazi iz Njemačke, te bubnjar Wolfgang Rainer iz Austrije.

Nils Petter Molvaer i Arve Henriksen u okviru ovog muzičkog događaja održat će radionice za mlade umjetnike i studente muzičkih akademija, kao i za zainteresirane posjetitelje Xenophonije. Novina u odnosu na prethodnu godinu jesu koncert za djecu, te radionica namijenjena najmlađima koji će biti održani u nedjelju, 11. aprila.

radiosarajevo / bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login