Drugog dana ‘Juventafesta’ predstavili se umjetnici iz Slovačke i Hrvatske

Drugog dana Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest publika je imala priliku pogledati dvije predstave.

JuventafestTako su u Pozorištu mladih nastupile Klára Mockovčiaková, Kristína Grolichová i Monika Stankovičová s Državnog konzervatorija Bratislava (Slovačka) i izvele ‘Maraton’ Claudea Confortèsa koji su one i dramatizirale i oživjele.

Pomjerajući scenu Pozorišta mladih kroz prostor i vrijeme, tri mlade glumice su prikazale trku modernog života, različite prepreke i probleme s kojima se čovjek susreće.

Isti dana, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo publika je imala priliku pogledati predstavu ‘Zid’ Kristine Štebih u režiji Davora Dokleje i izvedbi Dramskog studija DaDa, Kazališne družine Pinklec iz Hrvatske.

Mnogobrojni ansambl u sastavu Antonija Mrla, Neven Matoša, Matej Žerjav, Marko Zidarić, Asja Vidović, Tina Čatlaić, Ena Jagec, Vita Mikulić, Nina Bočkaj, Katarina Pintarić, Nikola Švenda, Hana Tisaj, Ivan Munđar i Alen Barbić predstavio je sarajevskoj publici djelo koje se bavi vršnjačkim nasiljem, te zidove koji se sklapaju oko srednjoškolaca još od prvog razreda osnovne škole i bijes s kojim oni uzvraćaju ne znajući šta drugo da učine.

Treći dan Juventafest nastavlja s radionicama koje su jučer započele, a čija prezentacija je planirana za posljednji dan Festivala, te s predstavom ‘Tics, Opera Camique’ Dramskog studija “Dramatis Personae” srednje škole “Mihai Eminescu” iz Rumunije u Pozorištu mladih.

Posted by on 2017-09-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login