Društvo za ugrožene narode BiH podsjeća na nezavidan status Roma

Romi, BiHDruštvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu, podsjećajući da se 8. april obilježava kao Dan Roma, traži da u BiH što prije počne primjena presude iz Strazbura koja nalaže da i manjine imaju pravo da nihovi predstavnici budu birani najviša državna tijela.

– Izbornim zakonom BiH, Romima i ostalim manjinama je onemogućeno da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine.

Presudom Suda u Strazburu, ova diskriminacija je trebalo da bude otklonjena, ali opstruiranje primjene presude je skandalozno – ističe Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode – odjeljenja za BiH.

ta asocijacija u današnjem sapćenju ističe da je prije 44 godine, 8. aprila 1971. godine u Londonu održan prvi međunarodni kongres Roma te usvojena Deklaracija o njihovim pravima – jednakosti pred zakonom, borbi protiv rasizma i diskriminacije, pravu na vlastiti jezik, kulturu i tradiciju te dobivanju statusa manjine.

I pored toga, gotovo da nema zamlje u Evropi u kojoj Romi nisu diskriminirani, navedeno je u saopćenju.

– Posebno zabrinjava ravnodušnost Evropljana prema sudbini ove rasno progonjene evropske manjine čiji položaj sliči položaju potlačenih i diskriminiranih crnaca u Americi 60-tih godina prošlog stoljeća.

Upravo zato bi Romima bio prijeko potreban jedan Martin Luther King – citat je iz ovog saopćenja.

Društvo za ugrožene narode za BiH zaprepašteno konstatuje da je Dejtonskim ustavom ozakonjena diskriminacija nad ovom najvećom etničkom grupom jer Ustavom BiH nije definisana kao nacionalna manjina.

Status Roma nikad nije bio zavidan, ali je izbijanjem rata 1992-1995. godine još više pogoršan.

Romi u BiH žive u ekstremnom siromaštvu, 90 posto njih je bez zdravstvene zaštite, 70 posto živi od neredovne socijalne pomoći a 60 posto je nepismeno. Smrtnost romske djece je dvostruko veća. Životni vijek Roma je kraći za deset do 15 godina od životnog prosjeka ostalih stanovnika BiH.

Veliki broj njihovih bespravno izgrađenih naselja su bez vode, kanalizacije i struje, ističe Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

Posted by on 2015-04-08. Filed under Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login