Država koja nema kulture nije država

Dino Šaran

Dino Šaran

Tridesetšestom danu javnog protesta – performansa Envera Hadžiomerspahića, direktora Ars Aevi, u znak podrške prisustvovao je Dino Šaran, muzičar.

„Evo nalazimo se u Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi u Skenderiji. Ja sam tu da podržim ovaj Projekat, zajedno sa ostalima koji su ga do sad podržali, a koji je u suštini vrlo značajan za našu državu.

Država koja nema kulture nije država, a mi ako smo – a najvjerovatnije da nismo država, čim je to tako kako jeste, al’ da sad ne bi prosipali žuč… – ja pozivam sve političare, vladajuće strukture, da pokušaju bar malo razumjeti o čemu se zaista radi i od kakvog je značaja za ovu zemlju, da izvade glave iz pijeska, da se ne vode isključivo vlastitim interesima, jer ipak – ako već imaju pare, zašto ne bi imali i jare?

Zašto ne bi malo nabili nivo sami sebi, svojoj da se tako izrazim, „guzici“?

Mislim da, ako ovaj Projekat propadne, onda one koji su bili odgovorni za to, dakle one koji su obnašali vlast dok je ovaj Projekat, koji je jako značajan, crkavao – jer, naravno, nije ćevap, nije somun, nije utakmica, nije lopta u golu –  ako pustite da ovo propadne, onda je uvreda da vas poredim sa njim [pokazuje na djelo Laszla Mulasicsa iz Kolekcije Ars Aevi koje prikazuje konja, op. ur. ], za njega…“, izjavio je Dino Šaran.

Posted by on 2011-11-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login