Države bivše Jugoslavije duguju 90 milijardi eura!

euro

euro

Javni dug država bivše SFRJ dostigao je fantastičnih 90 milijardi eura i male šanse su da te države ikada otplate tolike dugove.

Javni dug država bivše SFRJ dostigao je fantastičnih 90 milijardi eura i male šanse su da te države ikada otplate tolike dugove. Dug cele bivše Jugoslavije bio je gotovo četri i po puta manji, odnosno oko 20 milijardi dolara.

Rekorder je za sada Slovenija, čiji će dug ove godine dostići gotovo 28,8 milijardi eura, ali ona ima i najmanje razloga za brigu jer je njen bruto domaći proizvod i najveći pa ima mogućnosti da ono što je uzela i vraća.

Javni dug Slovenije u 2013. godini porastao je na 71,7 odsto bruto domaćeg proizvoda i procena je da će ove godine dostići gotovo 81 odsto BDP.

Na drugom mestu je Hrvatska s malo manjim zaduženjem od oko 28,7 milijardi, a pratih ih Srbija s dugom koji je prešao 20 milijardi eura.

Tačnije, Ministarstvo finansija objavilo je da je javni dug Srbije na kraju marta iznosio 20,507 milijardi eura, što je 62,3 odsto bruto domaćeg proizvoda. U martu je javni dug povećan 109 miliona eura.

Ostale države debelo zaostaju, ali, imajući u vidu njihovu ekonomsku snagu, i ono što duguju je previše. Tako je Bosna i Hercegovina dužna oko 5,5 milijardi eura, Makedonci su za državne potrebe pozajmili 2,7 milijarde, a Crna Gora je dužna 1,7 milijardu.

Po oceni domaćih ekonomista, sve zemlje bivše SFRJ, sem Slovenije, polako klize u dužničko ropstvo i ako ne preduzmu hitne i oštre mere, u njega će i zapasti.

Kako kaže saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović, zemlje bivše države tonu u velike dugove jer su raspad i dezintegracija tržišta destruktivno delovali na industriju, proizvodnja je padala, tržište se smanjilo, a konkurentnost privreda i firmi značajno pala. Izgubljena su tržišta u Africi, Aziji…

Posted by on 2014-05-03. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login