Državljanstva BiH odrekla se 49.632 građanina

državljanstvo, BiHTokom prethodnih dvanaest godina iz državljanstva Bosne i Hercegovine „ispisalo se“ 49.632 osobe.

Taj podatak objavljen je u najnovijem izvještaju “Prava migranata i članova njihovih porodica”, koji je publikovalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a izvještaj obuhvata period od 1998. godine do maja 2010. godine.

“Podaci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pokazuju da van zemlje živi 1.350.000 emigranata, što čini oko 35 posto ukupne populacije BiH. Ovi podaci za većinu država ne obuhvataju mlađe osobe, odnosno osobe koje su rođene u zemljama prijema”, navodi se u izvještaju.

Dvije trećine ispisanih iz državljanstva BiH u periodu obuhvaćenom izvještajem stekli su državljanstva Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske.

“S obzirom na to da ne postoje precizni podaci o odlivu mlade i visokoobrazovane radne snage iz zemlje, kao primjer mogu poslužiti pokazatelji Svjetske banke iz 2000. godine, prema kojima je procenat visokoobrazovanih koji su emigrirali iz BiH iznosio 23,9 odsto, što BiH stavlja na drugo mjesto u Evropi”, stoji u izvještaju.

Procenat ljekara koji su kao obučeni kadar napustili BiH iznosio je 12,7 posto.Ovo je posebno izraženo u područjima odakle mladi ljekari odlaze na specijalizacije u susjedne zemlje: Srbiju i Hrvatsku i nakon završene specijalizacije ostaju tamo da žive i rade.

Posebno se ovo odnosi na Republiku Hrvatsku koja je u deficitu sa ljekarima, koji zbog boljih uslova odlaze na rad u Sloveniju i zapadnu Evropu, a mladi ljekari iz BiH ostaju da rede i žive u Hrvatskoj.

Posted by on 2011-08-07. Filed under Bosna i Hercegovina, Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login