Državnu i Vladu Federacije BiH čekaju pune ruke posla

Parlament FBiHGotovo šest mjeseci nakon izbora, Bosna i Hercegovina je u utorak dobila Vijeće ministara, a istog dana formirana je i Vlada Federacije BiH. Iako su koalicioni partneri najavili da će se imenovanje obje vlade dogoditi u istom satu i istom minutu to nije ispoštovano, jer se potvrđivanje Vijeća ministara i u utorak odugovlačilo, a lančano i potvrđivanje Vlade Federacije BiH. Državnu Vladu, a i Federalnu čekaju pune ruke posla. S obzirom da je riječ o matematičkoj, a ne programskoj koaliciji i dalje se mogu očekivati brojne opstrukcije.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH imenovali su Vijeće ministara BiH nakon višesatnog odugovlačenja i ispunjavanja brojnih procedura.

Novi premijer Denis Zvizdić, na početku sjednice pročitao je Odluku o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koju je donio.

„Ministri u Vijeću ministara BiH imenuju se: Igor Crnadak za ministra vanjskih poslova BiH, Mirko Šarović za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vjekoslav Bevanda za ministra finasija i trezora, Slavko Matanović za ministra komunikacija i prometa, Adil Osmanović za ministra civilnih poslova, Semiha Borovac za ministricu ljudskih prava i izbjeglica BiH, Dragan Mektić za ministra sigurnosti BiH, Josip Grubeša za ministra pravde BiH i Marina Pendeš za ministricu odbrane BiH“, pročitao je imena ministara premijer Zvizdić pred poslanicima Predstavničkog doma.

Od početka, proces formiranja vlasti obilježile su stalne opstrukcije i odugovlačenja, pa toga nije nedostajalo ni u utorak.

Poslanici Kluba Dodikovog SNSD-a, koji nisu dio koalicije na državnom nivou, nisu prisustvovali sjednici Parlamenta. Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović je prije sjednice novinarima rekao:

„Radi se o tome da je Savjet ministara u skladu sa Zakonom i navedenim članovima trebao biti uspostavljen najkasnije 70 dana od konstituisanja Predstavničkog doma, a danas je 112 dan. Zbog toga je, naše mišljenje da je Savjet ministara u ovom smislu nelegalan i nelegitima u načinu izbora.“

U novom Vijeću ministara za sada nema pripadnika ‘ostalih’. To je opozicija odmah zamjerila vladajućim strankama- SDA, HDZ BIH, DF-u i Savezu za promjene iz RS-a.

„Mislim da je vrlo loše krenulo, ne samo sa velikim čekanjem, nego i sa na ovaj način predloženom odlukom. Mislim da ovo nije u interesu budućnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Loše je krenulo, a kako će završiti to ćemo vidjeti“, poručio je šef Kluba opozicionog SDP-a Saša Magazinović.

Državni Parlament naknadno se treba izjasniti o kandidatu Saši Dalipagiću, kojeg je HDZ BiH kandidovao za zamjenika ministra komunikacija i prometa iz reda ‘ostalih’.

Sada već ‘stari’ saziv Vijeća ministara, jedna je od najneefikasnijih državnih vlada još od uspostavljanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, tako su barem ocjenile međunardne organizacije i nevladin sektor.

Zato je pred Vijećem ministara BiH, kojeg vodi Denis Zvizdić, veliki posao.

„Prioriteti će biti preovladavanje postojećih zastoja na putu euroatlanskih integracija, biranjem efikasnog mehanizma koordinacije, koji će poslije stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju omogućiti nam da u ubrzanom dinamikom preuzimamo pravnu stečevinu Evropske unije i transponiramo je u domaće zakone. Drugi bitan prioritet biće efikasna reforma javne uprave, stabilizacija javne potrošnje“, naveo je neke od prioriteta predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Stara oprobana praksa

I pred Vladom Federacije su brojni problemi. Trideset i prvi mart je krajnji rok za usvajanje budžeta ovog entieta, jer je još u utorak na snazi odluka o privremenom finasiranju.

Premijer Federacije Fadil Novalić je u svom govoru pred poslanicima obećao:

„Prva mjera koju ću poduzeti je donošenje moratorija na zapošljavanje u javnom sektoru. Ona prirodno proizilazi iz ovoko lošeg stanja. Ona će biti na snazi do daljnjeg. Intencija je da se prirodnim odlivom radne snage iz javne uprave i programima potpomognutog odlaska smanji javna potrošnja.“

No, poslanik u Parlamentu Federacije BiH Nasir Beganović, iz opozicionog Saveza za bolju budućnost, smatra da je riječ o matematičkoj, a ne programskoj koaliciji te da neće biti napravljen dobar posao.

„Daleko je ovo od onog s početka priče – da je ovo programska vlada i da je ovo vlada koja će nešto učiniti. Sve ukazuje daje ovo borba stranaka za stranački plijen i za što bolje pozicije u izvršnoj vlasti i u profitabilnim javnim preduzećima“, smatra Beganović.

Građanima Bosne i Hercegovine je sasvim svjedno da li ima izvršne vlasti ili nema, jer se nagomilani problemi godinama ne riješavaju. Opstrukcije će biti nastavljene, a razlog navodi analitičar Almir Terzić:

„Činjenica je da je Federacija BiH, pet mjeseci nakon održanih izbora, došla u situaciju da posljednjeg dana roka, raspravlja o budžetu entiteta. To jasno govori da je BiH generalno zapala u duboku političku kirizu i da sam proces uspostave vlasti na svim nivoima doživljava staru oprobanu praksu, kojem političke partije vode interesa o samima sebi“, smatra Almir Terzić.

Uz premijera Federacije Fadil Novalića (SDA), dopremijeri su Jelka Miličević, koja je i ministrica finansija (HDZBiH) i Aleksandar Remetić (DF), ujedno i ministar trgovine.

Osim njih, Federalnu vladu u naredne četiri godine činiće: ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZBiH), ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić (HDZ BiH), ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZBiH), ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZBiH), ministar pravde Mato Jozić (HDZBiH), ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić (SDA), ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović (SDA), ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić (SDA), ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara (SDA), ministar izbjeglica i raseljenih osoba Edin Ramić (SDA), ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević (SDA), ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović (DF), ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat (DF) i ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović (DF).

Osim stranaka parlamentarne većine, za novu vladu Federacije BiH su glasali i poslanici opozicione Bosanskohercegovačke stranke – Sefer Halilović.

Protiv su se izjasnile također opozicione Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH i Naša stranka a suzdržane bile Stranka za BiH (SBiH) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990.

rse

Posted by on 2015-04-02. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login