Dubai gradi još 23.243 zgrade

Dubai

Dubai

U Dubaiju se nalazi najviše građevinskih kranova na svijetu, 33.000, a očekuje se da bi građevinski sektor između 2012. i 2016. godine trebao da naraste za 9,5 posto.

Ove godine su izdali dozvole za izgradnju 23.243 zgrade.

Najviše novca u Dubaiju se ulaže u turizam i to zbog prognoza da će za 20 godina nestati nafte, pa će turizam biti jedan od sektora od kojeg u ovoj finansijskoj oazi očekuju najviše profita.

Najomiljenije ljetovalište u arapskom svijetu posjeti svake godine oko 15 miliona turista.

Kako smatraju u Dubaiju, kriza je gotova i do 2020. godine planiraju 50 posto više gostiju.

U narednim godinama i broj hotela će porasti, više će ih biti sa manjim brojem zvjezdica. Iako hotele gradi privatni sektor, imaju potpunu podršku države, koja brine za gradnju infrastrukture i oglašavanje.

Dubai je sedmi najposjećeniji grad na svijetu kojem nedostaje obala, pa zato grade ostrva gdje žele da sagrade najljepše trgovačke centre, a tu je i jedan od najprestižnijih hotela na svijetu sa sedam zvjezdica.

Ipak, Dubai nije finansijski raj za sve, jer radnici, uglavnom iz Bangladeša i Filipina, kažu da osim hrane i prenoćišta za 12 sati rada na dan, pet dana sedmično, u poprilično lošim uslovima, pri 50 stepeni celzijusa, mjesečno dobiju oko 160 eura.

Posted by on 2013-06-04. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login