Đumbir ublažava bolove u mišićima

đumbirĐumbir se vijekovima koristio za ublažavanje probavnih smetnji i poboljšavanje cirkulacije, a naučnici su otkrili da je učinkovit i u ublažavanju bolova u mišićima.

Naučnici su proveli istraživanje u kojemu su sudionike podijelili u 2 grupe. Nakon intenzivne tjelovježbe jedna grupa je pila placebo, a druga suplement đumbira.

Rezultati su pokazali da grupa sudionika koja je pila suplemente đumbira osjeća znatno manje boli u mišićima nakon tjelovježbe.

Tjelovježba treba biti redovna, a bolovi u mišićima mogu to otežati. Nakon tjelovježbe je potrebno pravilno se istegnuti, ali i nadomjestiti tijelu hranjive tvari koje je potrošilo.

Rezultati naučnike nisu naročito iznenadili jer đumbir ima protuupalno djelovanje kojeg ayurvedska medicina koristi već vijekovima.

Osim za mišiće, đumbir je odličan u ublažavanju simptoma artritisa, mučnina i prehrambenih poremećaja. Đumbir je odličan i za mršavljenje jer će potaknuti rad probavnog sistema i smanjiti osjećaj gladi.

Posted by on 2014-07-02. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login