Dunav se izlio iz korita plaveći gradsko područje

Budimpešta, Dunav

Budimpešta, Dunav

Vrhunac vodenog vala danas prolazi glavnim mađarskim gradom Budimpeštom. Rijeka se već na tom području izlila iz korita, a grad od vode brani nekoliko hiljada volontera i 7.000 vojnika.

Predviđa se da će tokom vrhunca vodenog vala, nivo Dunava u Budimpešti biti 8,98 metara, a grad se može obraniti do nivoa od 9,3 metra. Rekordna razina Dunava u Budimpešti bila je 8,6 metara 2006. godine.

U spašavanju grada od nabujale rijeke osim nekoliko hiljada volontera učestvuje i 7.000 vojnika. Pridružio im se i sam premijer Viktor Orban koji je u gradu Esztergom, sjeverno od Budmipešte rekao: ‘Poplava se približava srcu naše zemlje, Budimpešti.’

Jučer je u Budimpešti i ostalim područjima u Dunav bio ograničen cestovni i željeznički promet, a ograničenja su na snazi do daljnjega.

Iako je u poplavama koje su pogodile Njemačku, Austriju, Slovačku i Češku živote izgubilo 19 osoba, za sada nema izvještaja o žrtvama iz Mađarske.

Posted by on 2013-06-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login