Đurđevdan kod Tuzle: Ni za šarena ni za mamena

ĐurđevdanĐurđevdan Romi u Tuzlanskom kantonu dočekuju skromno, ali radosno. Zvaničnog obilježavanja ovog najznačajnijeg romskog praznika nema iako je u Tuzlanskom kantonu najviše romske populacije.

Simbolično, Đurđevdan označava buđenje prirode. Romima – nomadskom narodu, to je znak za pokretanje čergi i putovanje u nepoznato.

Posjetili smo ih u njihovim domovima. Mnogi od njih, zbog neimaštine, Đurđevdan ne proslavljaju, ali s običajima svog najvećeg blagdana u utorak su se probudili.

U tuzlanskim romskim naseljima jutros se slavio Đurđevdan. Ne kao prijašnjih godina, ali običaji koji su dovoljni za sreću, kako vjeruju Romi, ispoštovani su.

Alena Ferhatović u  utorak ujutro je Đurđevdan čestitala prvo svom svekru, a onda cijeloj obitelji:

„Čestitam svima praznik. Želim svima da se lijepo provedu.“

Đurđevdan je u Aleninoj obitelji, iako žive u neimaštinin najveći blagdan. Kaže da vjeruje da će se đurđevdanska sreća i njoj nasmiješiti:

„Ne mora se sve o novcu pričati. Ako je sirotinja, napraviće se nešto.“

Nekada se Đurđevdan proslavljao svečano u Tuzli. Romi bi na kočijama prolazili gradom, bacali cvijeće i veselili se. Husein Biberović prisjeća se takvih putovanja i odlaska Roma na daleki put:

„Na Đurđevdan prije bilo je ovako: peku se jagnjad. Onda se ide pored rijeke, kupaju su i slave vazdan – do 12 sati noću se slavilo. I onda drugi, treći dan se spremaju, svako svoja kola, konje, šatore – i po Evropi i po svijetu odoše.“

Mujo Hadžimujić kaže da je takav Đurđevdan u Tuzli stvar prošlosti. Poprimio je moderne obrise. Proslavljaju ga samo uz glazbu i malo bolji ručak:

„Na Đurđevdan prije ovog svega je bilo bolje.“

Rome u utorak u TK, u kojem inače živi naveći broj romske populacije u BiH, nije nitko posjetio od zvaničnika, niti im čestitato blagdan. Tako je, kažu nam, već godinama. Fazila Đilić:

„Kako je sve lijepo bilo prije. A sad nemamo ništa od toga. Prije smo igrali, oblačili se, kupali se – i to sa jajima onim šarenim. A sada nemamo ni za šarena ni za mamena.“

rse / bih-x

Posted by on 2014-05-07. Filed under Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login