Dvodnevni skup u okviru Tempus projekta

Tempus projektU okviru Tempus projekta „Razvoj informacijske pismenosti i cjeloživotno učenje za ekonomiju zasnovanu na znanju u zemljama Zapadnog Balkana“ Univerzitet u Sarajevu su posjetili predstavnici partnerskih univerziteta u projektu: predstavnici Tehnološkog instituta u Limericku (Republika Irska), Univerziteta Middlesex (Velika Britanija), Transilvanijskog univerziteta u Brašovu (Rumunija) i Univerziteta u Kreti (Rethymno, Grčka).

Tokom dvodnevne posjeta, 23. i 24. maja 2013. godine, održava se i skup koji su pozdravnim obraćanjima otvorili prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prorektor Univerziteta u Sarajevu, doc. dr. Samim Konjicija, koordinator projekta sa Univerziteta u Sarajevu, i gospodin Jerald Cavanagh, vođa Tempus projekta sa Tehnološkog instituta u Limericku.

Ističući predanost Univerziteta u Sarajevu međunarodnoj saradnji, posebno pridruživanju istraživačkim projektima poput ovog koji je danas predstavljen, prorektor Vlaisavljević je naglasio da su zrelost i snaga jednog univerziteta postignuti od trenutka kada prevaziđe lokalni nivo i pristupi funkcionalnoj mreži univerziteta na međunarodnom nivou. „Dvije magične riječi u eri globalizacije i evropskih integracija su: saradnja i razmjena. Bolonjski proces je usvojen kako bi se integrirali obrazovni resursi u Evropi, te kako bi se proširili vidici studenata i stvorilo društva bez granica. To su neki od razloga zbog kojih su ključni: saradnja između regionalnih i evropskih univerziteta, zajednički istraživački projekti i razmjene studenata i osoblja”, naglasio je prorektor Vlaisavljević, te istakao da osnovni koncept projekta, prema njegovom mišljenju, ima tri elementa: regionalno umrežavanje, cjeloživotno učenje i ključni događaj u metamorfozi znanja.

Doc. dr. Samim Konjicija je prilikom obraćanja naglasio da je projekt fokusiran na informacijsku pismenosti kao dijela cjeloživotnog učenja, te istakao: „Svrha je da se ukaže na važnost informacijske pismenosti u današnjem društvu s obzirom da količina informacija koja je jednostavno dostupna postaje enormna i uz nepoznavanje adekvatnih tehnika korištenja informacija vrlo je teško biti stručnjak bez obzira na oblast.” Doc. dr. Samim Konjicija je naveo i da je ovaj dvodnevni skup organiziran kako bi se podigla svijest o informacijskoj pismenosti, ali i da bi se proveo trening iz date oblasti.

Gospodin Jerald Cavanagh, vođa Tempus projekta, napomenuo je da je informacijska pismenost dobro prihvaćena u zemljama Zapadnog Balkana, te dodao: „Naša namjera je da integrišemo informacijsku pismenost u kurikulum visokog obrazovanja, što će uticati na veću produktivnost ekonomije na Zapadnom Balkanu.“ Izrazio je i nadu da se krajem projekta informacijska pismenost neće zadržati samo na visokom obrazovanju već da će preći u cjeloživotno učenje.

Prvog dana posjete učesnici Tempus projekta sa Univerziteta u Sarajevu predstavili su dosadašnje aktivnosti koje su realizirane na implementaciji modula informacijske pismenosti, te su učesnici imali priliku čuti izlaganja o sljedećim temama:
– Napredak u informacijskoj pismenosti i Univerzitet u Sarajevu,
– Smjernice za razvoj inovativnih mrežnih modula,
– Implementacija informacijske pismenosti u Kantonu Sarajevo,
– Efekti primjene vodiča za implementaciju informacijske pismenosti na Univerzitetu u Sarajevu.

Također, tom prilikom je predstavljena i priručnik „Informacijska pismenost – smjernice za razvoj inovativnih mrežnih modula”, autorica Senade Dizdar, Lejle Turčilo, Bebe Ešrefe Rašidović i Lejle Hajdarpašić, koji će biti od koristi naučnoj i široj javnosti u BiH ali i regionu te ohrabriti i druge istraživače i autore da se bave ovom važnom temom.
Skupu su, osim predstavnika partnerskih univerziteta u projektu, prisustvovali i predavači predmeta koji se odnose na metodiku naučnoistraživačkog rada, medijsku pismenost, metodologiju istraživanja, informatiku u biblioteci, principe informacijskog pretraživanja online kataloga i elektronskih baza podataka, metodologiju naučnih istraživanja, akademsko pisanje, metode i tehnike naučnog rada i slično, te bibliotekari i studenti.

Tempus projekt Razvoj informacijske pismenosti za cjeloživotno učenje i ekonomiju zasnovanu na znanju u zemljama Zapadnog Balkana je direktna podrška kvalitetu studija i u vezi je sa kontrolom i nadzorom kvaliteta u institucijama visokog obrazovanja, kao i podrška razvijanju informacijske pismenosti, cjeloživotnog učenja, što će biti podrška kvalitetu studija, transferu znanja do krajnjeg korisnika.
Da bi se ovaj cilj postigao, potrebno je definirati sadržaj programa informacijske pismenosti pomoću upotrebe predefiniranih smjernica, što će dovesti do stvaranja usklađenih didaktičkih materijala, te utvrditi obuku predavača informacijske pismenosti za cjeloživotno učenje i razvoj inovativnih online modula.

Učesnici Tempus projekta su: Tehnološki institut u Limericku (koordinator), Transilvanijski univerzitet u Brašovu (Rumunija), Univerzitet u Kreti (Grčka), Poljoprivredni univerzitet u Tirani (Albanija), Univerzitet „Fan S. Noli“ (Albanija), Univerzitet u Bihaću (Bosna i Hercegovina), Univerzitet u Mostaru (Bosna i Hercegovina), Univerzitet u Tirani (Albanija), Univerzitet u Priština, Kosovska Mitrovica, Univerzitet Crne Gore (Crna Gora), Univerzitet u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Univerzitet Middlesex (Velika Britanija), Državna i univerzitetska biblioteka (Kosovo).

Tokom sutrašnjeg skupa bit će održana predavanja na kojima će profesori iz Irske, Grčke, Rumunije i Velike Britanije govoriti o međunarodnim standardima informacijske pismenosti i održati obuku na nekoliko modula informacijske pismenosti.

Posted by on 2013-05-24. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login