Džihad Džejn: Nova na listi terorista

Colleen LaRosePlavokosa i plavooka Amerikanka, visoka 1,50 (45kg) – izgleda li tako jedna islamistička teroristkinja? Ne! Tim više iznenađuje da je takva žena u zatvoru i da je sumnjiče da je namjeravala ubiti švedskog karikaturistu.

“Terorizam u Sjedinjenim Američkim Državama mogao bi poprimiti novo lice”, kaže jedna poznata američka komentatorka a njen kolega dodaje: “Ono što ulijeva strah je što je terorizam u ovom slučaju u neposrednoj blizini, a ne negdje daleko preko okeana”.

“Zove se Džihad Džejn (Džihad Jane) i gori od želje da pomogne napaćenim muslimanima”. Bio je to zapravo citat iz teksta koji je “Džihad Džejn” napisala na svojoj stranici internet-portala “My space”. Njeno pravo ime glasi: Colleen LaRose. Ima 46 godina, udavala se najmanje dva puta, nema djece.

Njene komšije je pamte kao sasvim normalnu domaćicu. Do avgusta prošle godine, živjela je sa svojim momkom Kurtom Gormanom u jednom predgrađu Filadelfije. Kada je saznao kakvim je dvostrukim životom živjela njegova – sada bivša – Colleen, bio je preneražen. Za “CNN” Gorman je rekao: “To ne odgovara njenoj ličnosti”.

Ispričao je kako je Colleen čak njegovala njegovog teško oboljelog oca. “Kada si fin čovjek koji se brine o nekom starijem licu, onda nije logično da želiš nekoga da povrijediš”, rekao je njen bivši momak Kurt Gorman.

A Colleen LaRose je htjela upravo to. Prema saznanjima američkih istražitelja, nakon smrti Kurtovog oca, ona je ukrala pasoš svog momka, i otputovala u Švedsku. Ova plavokosa Amerikanka sa plavim očima, koja je prethodno prešla na islam, je na svojoj internet stranici objavila da sa svojim izgledom sigurno policiji neće pasti u oči. Ona je ni manje ni više odlučila da ubije švedskog karikaturistu koji je 2007. proroka Muhameda nacrtao kao – psa.

Osim toga, željela je i da se vjenča sa jednim muslimanom osumnjičenim za terorizam, kako bi mu omogućila da dobije vizu i doputuje u Evropu. Ekspert za terorizam za Univerziteta Georgetown u Washingtonu Bruce Hoffman: “Terorističke organizacije privlače mnogo različitih ljudi. Više nije moguće reći kako jedan terorista izgleda. Teško je reći da se on uopšte razlikuje od nas samih”.

Kada se, neobavljena posla, iz Švedske vratila u SAD, Colleen LaRose allias Džihad Džejn je uhapšena. Sada čami u zatvoru u Pensilvaniji. Colleen LaRose nije prva Amerikanka koja se priključila Džihadu (svetom ratu). Takvih je bar desetak, a za mnoge Amerikance je teško da se naviknu na pomisao da teroristi mogu da izgledaju kao Colleen.

deutsche welle/bih-x.info

Posted by on 2010-03-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login