EBU apeluje na bh. političare da spase javni medijski servis

BHRTEvropska unija radiotelevizija (EBU) uputila je novi poziv za spas javnog medijskog servisa Bosne i Hercegovine, ovog puta uputivši ga na adrese Parlamenta BiH, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.

Izvršni odbor EBU-a u pismu poziva bosanskohercegovačke predstavnike vlasti da iskoriste svoj utjecaj i osiguraju preživaljvanje BHRT-a, te da pokrenu medijske reforme koje će obezbijediti budućnost javnog medijskog servisa u BiH.

“BHRT se nalazi pod rizikom od skorog zatvaranja, nakon što već godinama nema stabilno finansiranje. Javni servis se nalazi u velikim dugovima i ne može isplaćivati plate svojim zaposlenima niti ispoštovati ugovorne obaveze. Kompanije za isporuku energenata prijete da će im isključiti struju zbog neplaćenih računa”, navodi se u pismu u kojem se političare podsjeća da je postojanje nezavisnog javnog medijskog servisa žila kucavica demokratskih društava, te da su EBU i njene članice spremni da pruže svaku vrstu stručne podrške za osiguravanje budućnosti javnog medijskog servisa u BiH.

Pismo direktno upućeno političarima posljednji je u nizu apela koje EBU već duže vrijeme upućuje bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj medijskoj javnosti. Međunarodne medijske asocijacije su, pod vodstvom EBU-a, prošlog mjeseca objavile sličan apel, upozoravajući na ozbiljne posljedice kolapsa BHRT-a, što bi Bosnu i Hercegovinu učinilo prvom evropskom zemljom bez javnog medijskog servisa.

Posted by on 2017-05-20. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login