Economist: Britanska nacija preživjela, ali ostaje na aparatima

Velika Britanija

Velika Britanija

List Economist ocjenjuje da je poslije škotskog “ne” na referendumu Velika Britanija preživjela, ali da je ostala na aparatima za vještačko disanje”.

“Zastava unije će se i dalje vijoriti. Osiguran je nastavak zemlje koja je uobličavala svijet i koja ima još kapaciteta. Sačuvan je britanski identitet koji više od trećine Škota, Engleza, Velšana i Sjevernoiraca smatra veoma važnim. Ali, da je 200.000 ljudi više zaokružilo da, te dragocjene vrijednosti bi bile oštećene ili uništene, i Britanija sa njima”, piše list, prenosi B92.

U prvoj analizi, nakon što je Škotska na referendumu odlučila da ne izađe iz Velike Britanije, Economist na svom blogu posvećenom Britaniji Blighty, piše da uprkos velikom naletu “kampanje za da”, posljednje ankete i konačni rezultat pokazuju da ishod i nije bio previše neizvjestan.

Komentarišući referendumsku noć, ali i finiš kampanje, list ocjenjuje da je uloženo mnogo energije, da je zakucano na mnoga vrata, a da su predvodnici “kampa da” osim SNP bile i mnoge druge grupe.

Kao jednu od ključnih figura u danima pred referendum, list vidi bivšeg premijera Gordona Browna, koji je unio živost među unioniste i trgnuo mnoge porukom da zagovornici nezavisnosti obećavaju “ekonomsko minsko polje na kome problemi mogu da eksplodiraju u svakom trenutku i otvaraju ekonomska vrata ka podrumu iz koga se možda nikada nećemo izvući”.

Osim toga, navodi se, Brown je na nalet “da” odgovorio paničnim obećanjem širih ovlaštenja škotskom parlamentu, što su podržali Brownov nasljednik David cameron i njegovi rivali Ed Miliband i Nick Clegg.

“Sva trojica lidera su obećali da će Škotska imati šira ovlaštenja, da će dobijati više novca od poreza i teško je to sada povući. To bi bila smrt za njihove partije u Škotskoj. Ipak, ispunjenje obećanog u Škotskoj teško da će biti brzo sprovedeno, zbog toga što se i u Engleskoj traže nova ovlašćenja”, navodi Economist.

Uz ocjenu da će pregovori biti teški, da se novi sporazumi možda neće sprovesti do izbora koji su zakazani za devet mjeseci, list piše da se to ipak mora dogoditi.

“Britanija zavisi od toga. Milioni Škota su upravo glasali za izlazak, znajući čak i da bi zbog toga bili siromašniji. Zaustavila ih je samo visoka izlaznost penzionera, jedine starosne grupe koja je velikom većinom glasala za uniju. To, u noći velikog olakšanja za mnoge Britance, je šokantno. To znači da je britanska nacija preživjela, ali da ostaje na aparatima za vještačko disanje”, zaključuje list, prenosi B92.

Posted by on 2014-09-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login