EFA Nagrada mlade publike dodijeljena filmu “Goodbye Berlin” Fatiha Atkina

Sarajevo se ove godine pridružilo evropskim gradovima koji su sudjelovali u odabiru dobitnika Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije.

Sarajevo Film FestivalNaime, Sarajevo Film Festival je s filmskim institucijama iz 31 zemlje i 37 evropskih gradova u nedjelju organizirao Dan filma za mladu publiku kada je i odabran i ovogodišnji dobitnik Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije – Goodbye Berlin, Fatiha Akina.

Za pobjednički film najviše glasova upravo je dao i sarajevski žiri.

Svaki od 37 gradova oformio je mladi žiri čiji članovi su tokom dana pogledali tri nominirana filma, sudjelovali u razgovorima o filmovima te glasali za svoje favorite. Odluku o sarajevskom pobjedniku donio je žiri koji su sačinjavali mladi filmoljupci, učenici sarajevskih osnovnih škola uzrasta od 12 do 14 godina.

Dan filma za mladu publiku u Meeting Pointu protekao je uz mnoštvo zanimljivih razgovora s bh. rediteljima Pjerom Žalicom i Elmirom Jukićem i glumcem Moamerom Kasumovićem.

Po završetku gledanja filmova i brojnih pratećih sadržaja, kako je saopćeno iz SFF-a, mlada sarajevska publika glasala je za svog favorita nakon čega su rezultati proslijeđeni u Erfurt gdje su zbrojeni zajedno s glasovima iz ostalih gradova.

Pobjednik je proglašen putem live streama koji su pratili i sarajevski članovi žirija.

Posted by on 2017-05-09. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login