Egipatski sud potvrdio smrtne kazne za 193 pripadnika Muslimanskog bratstva

Egipat, sud, Muslimansko bratstvoEgipatski sud u subotu je potvrdio smrtne kazne za 193 pripadnika Muslimanskog bratstva optuženih za napad na policijsku stanicu iz 2013. godine, saopćili su advokati.

Sudija je preporučio smrtnu kaznu za 683 optuženika, na žestoko kritikovanom masovnom suđenju u aprilu.

Mohammed Badie, čelnik zabranjene grupe, nalazi se među onima kojima je kazna potvrđena. Žalbe na presude sada su sasvim izvjesne, prenosi BBC.

Od vojske postavljena vlada osudila je najmanje 1.000 svojih protivnika od decembra prošle godine.

Vlasti su počele žestoko gušiti islamiste otkako je u julu prošle godine vojska svrgnula bivšeg predsjednika Mohammeda Morsija, koji pripada Muslimanskom bratstvu, nakon masovnih protesta.

Današnje presude izrekao je sud u gradu Minya, južno od Kaira.

Četvorica optuženih dobili su kazne od 15 do 25 godina zatvora a ostali su oslobođeni.

Oni su suočeni s optužbama za napad na policijsku stanicu u Minyi 13. augusta prošle godine u kojem su ubijeni policajci.

Na stotine pripadnika Muslimanskog bratstva također je ubijeno tog dana.

Advokati su nazvali masovno suđenje “farsičnim” i izjavili da mnogi od optuženih nisu učestvovali u sukobima za koje se terete.

Nakon aprilskog suđenja, preporučene smrtne kazne proslijeđene su na razmatranje velikom mufitiji – vrhunskom egipatskom islamskom autoritetu.

Sud će razmotriti njegovo mišljenje prije donošenja konačne odluke.

Posted by on 2014-06-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login