Egipćani u ponedjeljak izlaze na izbore

EgipatEgipćani u ponedjeljak izlaze na izbore diljem zemlje u kojoj demonstranti već danima traže odlazak vojne vlasti i ne prihvaćaju imenovanje Kemala el-Ganzurija za premijera jer ga smatraju ostatkom bivšeg režima svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Svjetske agencije prenijele su kako je 16 političkih stranaka i udruženja objavilo sastavljanje vlastite “vlade nacionalnog spasa” kojoj bi na čelu bio bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed el-Baradei.

Vojska je imenovala Kemala Ganzurija za mandatara prijelazne vlade, pošto je vlada premijera Esama Šarafa, imenovanog nakon Mubarakova pada, podnijela ostavku, piše Reuters.

Iako je u prošlosti Ganzuri imao uspjeha u ekonomskoj politici, demonstranti ne prihvaćaju čovjeka iz bivšeg režima i žele da tu dužnost preuzme vođa ljevice Hamdin Sabahi ili islamistički prvak Abdel Moneim Abul Futuh. Ganzuri je bio egipatski premijer 90-ih godina.

Više od 100.000 Egipćana u inozemstvu, bez prava glasa pod režimom Hosnija Mubaraka, već je dalo svoje glasove za ove parlamentarne izbore. Glasanje se odvijalo u egipatskim ambasadama i konzulatima u okviru prvih parlamentarnih izbora organiziranih nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka u februaru. Broj Egipćana koji žive u inozemstvu procijenjen je na približno osam miliona osoba. Najveći dio ih živi u drugim arapskim zemljama.

Po odluci vojne vlasti koja upravlja cijelim Egiptom glasanje, koje je prvotno trebalo biti obavljeno u ponedjeljak, produženo je za još jedan dan.

Približno 40 miliona birača pozvano je da glasa od ponedjeljka u trenutku kad na ulicama Kaira i drugih gradova deseci hiljada demonstranata već sedmicu dana osporavaju vojnu vlat.

Izbori će početi u ponedjeljak, a odvijat će se u tri kruga. Rezultati sva tri kruga bit će poznati 13. januara. Očekuje se pobjeda Muslimanske braće.

Pojedine stranke u Egiptu su se zalagale za odgađanje izbora, ali stranka Sloboda i pravda, preko koje će svoje kandidate predstaviti Muslimanska braća, insistirala je da se izbori održe kada su i planirani.

Birači trebaju izabrati 498 zastupnika u donjem domu parlamenta, dok će 10 zastupnika poslanika imenovati Husein Tantavi, koji se nalazi na čelu Vrhovnog vojnog vijeća koje upravlja zemljom otkako je u februaru svrgnut Mubarak.

Egipćani će ponovno izaći na birališta 29. januara kako bi izabrali članove gornjeg doma parlamenta, koji uglavnom ima ustavotvornu ulogu.

Posted by on 2011-11-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login