Ekonomija BiH u rukama dijaspore

Bosna i Hercegovina ekonomija

Bosna i Hercegovina ekonomija

U Bosnu i Hercegovinu je u prvom kvartalu ove godine iz dijaspore poslato 493,6 miliona konvertibilnih maraka (KM), ili 252,5 miliona eura.

To je za 17,6 miliona KM više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema podacima Centralne banke, u BiH je od 1998. do prošle godine poslato skoro 33 milijarde KM sa godišnjim prosjekom koji premašuje dvije milijarde maraka, prenose Nezavisne novine.

Najveća doznaka za tih 17 godina bila je 2007. godine, kada je na račune građana uplaćeno 2,77 milijardi KM, a najmanje novca od dijaspore stiglo je 2002. godine kada je poslato 1,96 milijardi. U većini tih godina doznake su prelazile cifru od dvije milijarde KM, osim u tri godine, 2002, 2003, i 2010.

Prilivi novca iz inostranstva, ostvareni po osnovi ostalih transfera u prvom kvartalu iznosili su 314,3 miliona KM, od čega je po osnovi penzija zarađenih izvan BiH pristiglo 301,2 miliona KM.

BiH ima veliku dijasporu u kojoj živi svaki treći građanin te zemlje. Najveći broj proteklih godina migrirao je u Njemačku, Austriju i skandinavske zemlje.

Procjene Svjetskog saveza dijaspore BiH govore da u svijetu živi oko 1,3 miliona građana BiH, dok podaci drugih institucija govore da izvan BiH živi 1,5 do dva miliona osoba.

Prema tvrdnjama ekonomista, doznake koje na račune građana stižu od rodbine ili prijatelja izuzetno su bitne za cjelokupni ekonomski sistem BiH, jer ga, s obzirom na ogroman trgovinski deficit te zemlje, one i održavaju, navedeno je u tekstu.

Posted by on 2015-10-05. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login