Ekonomski analitičari: Euro će postojati još samo pet godina

Euro Savjetnik Ministarstva finansija Nkemačke Kai Konrad smatra da će euro postojati samo još pet godina.

On je za njemačko izdanje lista Welt Am Zontag upozorio da evropska valuta ima veoma male šanse za opstanak i ukazao da postoji realan rizike od uvećanja dužničkog tereta pojedinih zemalja.

Ekonomski analitičari ističu da je bilo potrebno nekoliko godina i skoro 20 samita na najvišem nivou da bi evropske vlasti priznale očigledno – evropska ekonomija neće moći da se vrati napretku samo smanjenjem državnih troškova.

Šef Evropske komisije Jose Manuel Baroso priznao je da takve mjere nailaze na sve manje podrške. Ta izjava, smatraju sručnjaci, još jednom pokazuje da je u jeku krize politika u Evropi dominirala nad ekonomskom svrsishodnošću.

Poziv na budžetsku disciplinu diktiran je, najvjerovatnije, ne zdravim razumom već voljom političara, koji su u tom trenutku donosili odluku.

Od početka je izabran pogrešan put. Izlazak iz krize je u prvom redu stimulisanje proizvodnje i unutrašnje potražnje – ukazuju ekonomski stručnjaci.

To što sada čine evropski činovnici jeste ubijanje svih mogućnosti ekonomije. To je dovelo do ozbiljnog smanjenja tempa rasta unutrašnjeg bruto proizvoda.

U pojedinim zemljama došlo je do socijalne napetosti, koja raste, zahvaljujući sumanutom rastu nezaposlenosti.

Kada su u Briselu prelazili na politiku budžetskih smanjenja, bilo im je potrebno da nađu neko žrtveno jagnje – južnoevropsku zemlju, da bi pokazali do čega mogu da dovedu nekontrolisani budžetski troškovi.

Ali, to je samo pogoršalo problem, dovelo do političkog i ekonomskog disbalansa. Nesumnjivo je trebalo kazniti neke zemlje u kojima su penzije činile 100 posto nivoa plata – smatraju ekonomisti, ali je, istovremeno, trebalo ići ka tome da ekonomska politika zone eura bude izbalansiranija.

Ekonomski analitičari ističu da Brisel ne čini ništa osim pritisaka na članice EU da troše manje i ocjenjuju da je sa ekonomske tačke gledišta to besmisleno.

Posted by on 2013-04-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login