Ekonomski krah zemalja bivše Jugoslavije

nezaposlenostAlarmantan rast nezaposlenosti u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu i Makedoniji. Kosovo i BiH rekorderi po nezaposlenosti u odnosu na broj stanovnika.

Iako su proteklih sedmica iz krugova vlada država zapadnog Balkana stizale ocjene da te zemlje izlaze iz recesije, ukazujući na statističke pokazatelje o rastu ekonomije, izvoza i proizvodnje, ekonomisti su upozorili da je rano za izvođenje takvih ekonomskih zaključaka. Pogotovo ako se ima u vidu da u državama regije nema zaposlenosti.

Kako izvještava novinar agencije Anadolija (AA), ekonomski analitičara ukazuju da ”nema smisla” govoriti izlasku iz recesije ”dok opada broj zaposlenih”.

Prema istraživanju novinara agencije Anadolija (AA), od nešto više od 22 miliona građana država bivše Jugoslavije (prema popisu stanovništva iz 1991. godine Jugoslavija je imala tačno 23.528.230 stanovnika), zvanično je nezaposleno njih oko 2,43 miliona! Vjeruje se, međutim, da je ta brojka i daleko veća u stvarnosti.

Iako će već za nešto više od mjesec dana ući u Evropsku uniju (EU), građani Hrvatske su zabrinutiji nego ikada.

Kako je objavio Državni zavod za statistiku Hrvatske, stopa registrovane nezaposlenosti za april ove godine u Hrvatskoj je iznosila 20,9 posto. Po nedavno objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, naime, krajem aprila ove godine u evidenciji je bilo registrirano 355.598 nezaposlenih osoba.

Na godišnjoj razini, u odnosu na april 2012. godine, kada je iznosila 19,1 posto, stopa registrirane nezaposlenosti veća je za 1,8 postotnih bodova.

Njemački ”Bild” je prošle sedmice upozorio na drastičan rast nezaposlenosti u Hrvatskoj, koja je u 2008. godini iznosila 8,3, a danas čak 20,9 posto, ”dok je industrija u padu i Hrvatskoj je hitno potreban kapital iz inostranstva”. Poznati ”Bild” je Njemačku upozorio kako je Hrvatska ”slijedeće groblje naših milijardi”.

Prema studiji hrvatskih stručnjaka Focus-economicsa, podsjetimo, Hrvatska će, uprkos ulasku u Evropsku uniju (EU), 2013. godine zabilježiti pad domaće ekonomije od 0,6 posto.

Isto tako, trend rasta nezaposlenosti u Srbiji ne prestaje od početka ekonomske krize, iako su tamošnje vlasti nedavno saopćile da zemlja izlazi iz recesije, jer bilježi pozitivne ekonomske trendove. Prema zvaničnim informacijama srbijanskih institucija, višegodišnji rast nezaposlenosti dostigao rekord. Sa 16 posto u 2009. godine, popeo se na 26,7 posto!

Prema posljednjim podacima u Srbiji je bez posla više 792.000 osoba. Ali, radi se samo o onima koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), dok je, kako se vjeruje, stvarni broj nezaposlenih prešao milion.

Što je posebno zabrinjavajuće, stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji iznosi 51,2 posto, što znači da svaka druga mlada osoba nema posao.

Malo je toga oko čega bi se složili predstavnici institucija vlasti na Kosovu i u Srbiji, ali jednoglasno upozoravaju kako je nezaposlenost alarmantna.

Na Kosovu je skoro pola stanovništva bez posla!

Posljednje informacije Kosovske agencije za statistiku ukazuju da je čak 44.9 posto stanovništva bez posla, dok u Ministarstvu za rad i socijalnu zaštitu Kosova (MRSZ) ističu da oko 43 posto ili 272.000 građana Kosova traga za poslom. No, u sindikatima vjeruju da je nezaposlenost na Kosovu u stvarnosti i iznad 50 posto!

Iako i crnogorske vlasti, također, tvrde da je ta država sredinom ovog mjeseca izašla iz recesije, činjenica je da je nezaposlenost, prema podacima od 27. maja, i dalje relativno visoka, 13,60 posto ili 31.541 nezaposleni.

Nezaposlenost ima tendenciju rasta od pet posto, jer je u odnosu na prošlu godinu broj nezaposlenih porastao za skoro 1.400, od čega najviše žena. I u Crnoj Gori vjeruju kako su stvarni podaci o nezaposlenosti još porazniji.

Početkom aprila u Bosni i Hercegovini je bilo 553.580 osoba na evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje. Stopa registrirane nezaposlenosti za februar 2013. godine iznosila je 46,1 posto, uz Kosovo, najviše u regionu. U odnosu na januar 2013. godine bila je veća za 0,1 postotni poen. Oko 5.958 osoba registrovano je po osnovu prestanka radnog odnosa.

Od Triglava do Đevđelije

Također, Slovenija očekuje rast nezaposlenosti u 2013. godini, što je potvrdio i veliki broj slovenskih poslodavaca, najavom da će uskoro smanjiti broj radnika, podaci su slovenskog Zavoda za statistiku.

Stopa nezaposlenosti u Sloveniji porasla je u januaru za 0,6, na 13,6 posto, drugi uzastopni mjesec, nakon rasta od 0,8 posto iz decembra prošle godine.

Međutim, prema statističkom zavodu Slovenije, krajem marta nezaposlenost je iznosila 13,4 posto i manja je za 0,2 posto. Pa, ipak, iz Slovenije svakodnevno dolaze upozorenja o zabrinjavajućoj nezaposlensoti.

Slovenački zavod za zapošljavanje je saopćio da je u januru bilo registrovano 124.258 nezaposlenih, što je za 5,2 posto više nego u decembru i za 7,2 procenata više nego u januaru 2012. godine.

Prema podacima Eurostata, u Sloveniji je od početka do kraja 2012. nezaposlenost među mladima, u skupini do 25. godine starosti, porasla sa 16,7 na 27,1 posto, što je najviše u EU.

U Makedoniji već odavno nezaposlena gotovo trećina stanovnika, a vlasti poduzimaju brojne mjere kako bi se taj negativni trend smanjio. Prema posljednjim informacijama, nezaposleno je 31,3 posto Makedonaca ili oko 294.000.

Nezaposlenost najveći izazov

Evropski lideri nedavno su zaključili da su nezaposlenost među mladima i rizik od socijalnog sloma najveći izazovi sa kojima će se suočavati u narednim mjesecima.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuy je u otvorenom pismu naveo da je nezaposlenost među mladima najvažnije pitanje za EU.

„Sastanak Evropskog savjeta u junu biće prilika da se mobilišu napori na svim nivoima radi ostvarivanja zajedničkog cilja: da motivišemo mlade da se vrate radu ili obrazovanju“, poručio je Van Rompuy.

Posted by on 2013-05-29. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login