Ekstremni klimatski fenomeni su posljedica ljudskog djelovanja

zemlja planetaBrojni ekstremni klimatski fenomeni zabilježeni u 2013. pokazatelj su dosljednosti i međuovisnosti razvoja klime uslijed globalnog zatopljenja kao produkta ljudske aktivnosti, objavila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u svom godišnjem izvještaju.

“Ta je godina još jednom pokazala dramatičan uticaj suša, toplinskih udara, poplava i tropskih ciklona na ljude i imovinu na svim stranama planeta”, piše u izvještaju u kojem se potvrđuje da je 2013. podijelila prvo mjesto s 2007. godinom kao šesta najtoplija godina, čime se nastavlja dugoročni trend globalnog zatopljenja.

“Od kada postoje mjerenja, 13 od 14 najtoplijih godina zabilježeno je u 21. stoljeću i svako od posljednja tri decenije bilo je toplije od prethodnoga, kulminirajući s razdobljem od 2001.-2010. kao najtoplijom decenijom u historiji”, ističe se u izvještaju WMO-a, UN-ove agencije sa sjedištem u Ženevi.

Prosječna globalna kopnena i okeanska temperatura na površini iznosila je 2013. godine 14,5 stepeni Celzija – 0,50 stepeni Celzija više od prosjeka zabilježenog u razdoblju 1961.-1999. i 0,03 stepena Celzija viša nego u razdoblju od 2001.-2010.

Temperature su posebno porasle u dijelovima južne polutke, pa je tako Australija zabilježila rekordno visoke temperature, a jako vruće bilo je i u Argentini.

“Prirodni fenomeni poput vulkanskih erupcija ili pojava kao što su El Nino i El Nina uvijek su pridonosili oblikovanju naše klime, utjecali na temperature i poticali katastrofe poput suša i poplava. Ali mnoge ekstremne pojave u 2013. su u skladu s očekivanim posljedicama klimatskih pojava uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Kiše su bile obilnije, vrućine još jače, a zbog podizanja razina mora oluje su bile razornije, a obale poplavljenije pa su i štete bile puno veće. Tragičan pokazatelj toga je tajfun Haiyan koji je pogodio Filipine”, istaknuo je glavni sekretar WMO-a Michel Jarraud.

Nema zastoja u globalnom zatopljenju. Zagrijavanje naših okeana se ubrzalo. Više od 90 posto viška energije zarobljeno u stakleničkim plinovima skladišti se u oceanima.

“Količina stakleničkih plinova dosegla je rekordne razine, što znači da će se okeani nastaviti zagrijavati stoljećima. Zakoni fizike su nepogrešivi”, istaknuo je Jarraud.

Posted by on 2014-03-25. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login