Ekstremno vrijeme biti će sve češće

Arktik

Arktik

Naučnici tvrde da hladna fronta koja je pogodila SAD i ruši temperaturne rekorde od Minnesote do Floride ne označava kraj ili okretanje u trendu globalnog zatopljenja.

Naprotiv, mogao bi to biti primjer ‘globalnog zagrijavanja u akciji’, piše Climate Central.

Dok se tokom protekle sedmice veliki dio Sjeverne Amerike smrzavao na polarnim temperaturama, u velikim dijelovima Arktika, Skandinavije, Evrope i Azije temperature su bile iznad prosjeka.

U ponedjeljak je na ‘tradicionalnoj’ hladnoj Aljasci temperatura zraka bila viša nego u mnogim dijelovima američkih saveznih država Georgije i Alabame.

To se uklapa u obrazac koji su istraživači otkrili prije nekoliko godina, a naziva se ‘Arktički paradoks’ ili ‘topao Arktik, hladni kontinenti’, kada se zamjećuju relativno umjerene temperature na Arktiku dok se mjesta južno od njega smrzavaju.

‘Vjerujem da ovo što se događa u Sjevernoj Americi, uključujući i SAD ove zime, odgovara opisu ”toplog Arktika i hladnih kontinenata’ – kazao je stručnjak za klimu Judah Cohen.

Mnogi smatraju da bi takvi vremenski obrasci mogli biti povezani s ubrzanim zagrijavanjem i gubitkom leda na Arktiku prouzrokovanim klimatskim promjenama koje je izazvao čovjek.

Zagrijavanje na Arktiku mijenja balans u temperaturama između Sjevernog pola i ekvatora te to dovodi do nekih tipova ekstremnih vremenskih događaja koji su sve češći.

Temperature u novembru prošle godine, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, bile su naviše od kada postoje mjerenja, u odnosu na isti mjesec ranijih godina, što bi moglo značiti da će 2013. biti među 10 najtoplijih godina, ako ne i među pet, prenosi VLM.

U Australiji je 2013. godina bila najtoplija od kada postoje mjerenja. Rusija je zabilježila najtopliji novembar od kada su počela mjerenja 1891. godine. S druge strane, ni jedna regija u svijetu nije zabilježila rekordno hladan mjesec.

Posted by on 2014-01-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login