Električni automobili će smanjiti aerozagađenost u BiH

električni automobil

električni automobil

Porazna je činjenica da Bosna i Hercegovina još uvijek nema uvršten električni automobil u zakon. Za registraciju električnog automobila mora se platiti 265 KM “nekog” poreza, izjavio je predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobila u Federaciji BiH Haris Muratović.

Kako je rekao, BiH možda neće moći da prodaje ove automobile, zato što nema određenu infrastrukturu i zakonodavni okvir, koji prije svega stimuliše prodaju i promociju električnih automobila.

Muratović je istakao da u Sloveniji trenutno ima nekoliko hiljada registrovanih električnih automobila, dok ih je u BiH u 2017. godini bilo samo 13.

“U ovom momentu cijena takvih automobila je oko 70.000 KM. Međutim, ono što je sjajna vijest je da elektroautomobili dolaze na novoj platformi masovne proizvodnje. Prepostavke su da će u 2020. cijena elektroautomobila u prosjeku iznositi 40.000 do 50.000 KM”, rekao je Muratović.

Prema njegovim riječima, električni automobili su jedini pravi odgovor za smanjenje zagađenja koje prouzrokuju drugi automobili.

Dodao je da će budući vlasnici automobila na električni pogon imati razne benefite, između ostalog, duže servisne intervale, niže troškove servisiranja, minimalnu potrošnju eregije, koja će na 100 pređenih kilometara iznositi samo 1,70 KM.

Posted by on 2018-12-12. Filed under Ekologija, Ekonomija, Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login