Elektronsko glasanje po prvi put u BiH?

elektronsko glasanjeNa oktobarskim lokalnim izborima u BiH po prvi put bi se moglo primijeniti elektronsko glasanje. Kako piše Večernji, nije riječ o glasanju putem interneta, već o instaliranju posebnih aparata na biračkim mjestima, gdje bi birači uz uobičajen način zaokruživanjem kandidata na glasačkim listićima, mogli i unošenjem podataka elektronskim putem obaviti svoju građansku dužnost.

Ukoliko se ovaj prijedlog, iza kojeg formalno stoji predsjednik SIP-a Branko Petrić, bude usvojen SIP-a će morati definisati sva pitanja koja se odnose na sigurnost, kontrolu i druga pitanja vezana za upotrebu elektronskih aparata.

Nabavka jednog aparata s odgovarajućim softverom iznosi više od 5.000 KM, te ako bi se u BiH na 5.300 biračkih mjesta postavio po jedan ovakav aparat  država bi morala osigurati oko 26,5 miliona KM.

Pomoću ovih aparata ne samo da bi se uštedilo vrijeme na izborima, već se isključuje mogućnost manipulacije izbornim rezultatima od članova biračkih odbora.

Posted by on 2012-02-27. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login