Elektroprivreda BiH: Zalihe uglja se smanjuju

Elektroprivreda BiHUslijed povećane potrošnje električne energije, maksimalne proizvodnje termoelektrana Tuzla i Kakanj i otežane dopreme novih količina uglja na depoima termoelektrana su znatno smanjene količine ovoga energenta.

Zbog izrazito loših vremenskih uslova otežan je i transport uglja unutar termoelektrana. Dodatni problem predstavljaju otežani uslovi za rad u rudnicima, saopćeno je u nedjelju iz Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH. Situacija na području hidroelektrane Salakovac riješena je u popodnevnim satima. Nakon više od 50 sati, izvršena je smjena uposlenika. Prethodno smjena uposlenika je izvršena u HE Grabovica.

Snabdijevanje električnom energijom na području Srednjobosanskog, Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona je stabilno. Na području Elektrodistribucije Mostar u toku je otklanjanje kvara na 10 kilovoltnom dalekovodu na području Podveležja gdje su bez električne energije trafo područja – Merđan glava, Dobrić Do, Dobrić, Šipovac, Patkovići, Smajkići, Polje, Banjdol, Donji Kružanj, Gornji Kružanj, Donja Kokorina I, II, III i IV, Jarčišta, Tanovića Han, Čobanovo Polje, Busak, Rabina, Jasena, Žuberin, Žulja, Kamena, Čomori, Obradovići i Svačići.

Visoki nanosi snijega i vjetar otežavaju pristup trafo područjima koja su bez napajanja električnom energijom na platou Podveležja. U toku je i otklanjanje kvarova na transformatorskim stanicama – TS Šići, Podsokolina i Kamenolom Rača na području Općine Ilijaš. U JP Elektroprivreda BiH poduzimaju se sve neophodne aktivnosti kako ne bi došlo do prekida u snabdijevanju potrošača električnom energijom i kako bi obaveze prema kupcima bile uredno izvršene.

I pored otežanih uslova za rad, interventne ekipe i uposlenici u dispečerskim centrima i proizvodnim objektima JP Elektroprivreda BiH su na visokom stepenu spremnosti i ulažu vanredne napore kako bi posljedice trenutnog stanja bile ublažene.

JP EPBiH izražava zabrinutost zbog najavljenih novih sniježnih padavina, saopćeno je iz Služba za komunikacije JP EPBiH.

Posted by on 2012-02-06. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login