Emeli Sandé na otvaranju jubilarnog Exit festivala!

Emeli Sandé

Emeli Sandé

Jedan od najtraženijih ženskih vokala i trenutno vodeća svjetska soul i R&B pjevačica Emeli Sandé, nastupiće 9. jula na otvaranju jubilarnog, 15. izdanja Exit festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Britanska zvijezda zambijskog porijekla, vlasnica je tri singla sa prvog mjesta svjetskih top lista i najprodavanijeg evropskog albuma u 2012. i 2013. godini, pretekavši Adele, Arctic Monkeys i Bruna Marsa!

Budući da je album proveo čak 64 nedjelje u prvih 10 na listi najprodavanijih, Sandé je i zvanično oborila rekord koji su preko 50 godina držali Bitlsi! Nagrađena sa tri BRIT i tri MOBO nagrade, uz brojna priznanja uglednih časopisa kao što su Elle, Q magazin i Harper’s Baazar, 28-godišnja kantautorka dobitnica je i dvije prestižne Ivor Novello statue za izuzetan kompozitorski rad.

Emeli Sandé otvara posebnu programsku cjelinu ovogodišnjeg Exita koju čine autori najslušanijih pjesama u savremenoj popularnoj muzici kao što su i Clean Bandit, John Newman, Tom Odell, Milky Chance, Hardwell, Martin Garrix i Oliver Heldens, redom imena sa prvih mjesta svjetskih top lista, a koji lično pišu svoje pjesme i iza kojih ne stoje timovi profesionalnih kompozitora i tekstopisaca. Najveće zvijezde nove generacije nastupiće tako uz provjerene velikane kao što su Motorhead, Faithless, Manu Chao, Napalm Death, Roni Size, Goldie, Chris Liebing, Adam Beyer i dr.

„Pjevačica na koju su uticali mnogi, ali čiji zvuk je samo njen, jedinstven“ pisao je Njujork Tajms, misleći na činjenicu da je Sandé prva prava R&B diva na svjetskoj sceni u ovoj deceniji, poslije prošlih par koje su obilježile njeni uzori sa kojima je redovno upoređuju, kao što su Whitney Houston, Lauryn Hill, Mary J. Blige ili čak Nina Simone i Aretha Franklin.

Simon Cowell je za nju izjavio da mu je omiljena autorka, koja je pisala pjesme i za druge zvijezde kao što su Leona Lewis, Alicia Keys, pa čak i Chris Martin iz grupe Coldplay, sa kojima je 2011. išla na svjetsku turneju! Ohrabrujući uticaj na nju imala je umjetnica Frida Kalo, čiji je lik istetovirala na ramenu kada se posvetila muzici i pored završenih studija medicine. Njena tajna za uspjeh je instinkt – ako mora da radi na pjesmi duže od jednog dana, ne nastavlja, jer kako kaže, najbolje ideje odmah „kliknu“.

Tim pristupom je osvojila prva mjesta top lista sa hitovima  „Read All About It“, „Next to Me“ i „Beneath Your Beautiful“. Debi album „Our Version of Events“ sadrži isključivo pjesme koje je sama pisala i donio  joj prestižno priznanje Critics’ Choice BRIT nagradu, a sa njim je zvanično postala i najbolji ženski izvođač sa zvanično najboljim albumom i najizvođenijom pjesmom u 2012. godini.

Emeli Sandé je jedina umjetnica odabrana da nastupi na ceremonijima i otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, a 9. jula ove godine je očekuje i više nego zasluženo, centralno mjesto na otvaranju jubilarnog, 15. izdanja Exit festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Najbolja akcija “4+1” ponovo je tu!

Četvoročlano društvo koje bude zajedno kupovalo ulaznice za Exit, Sea Dance ili cijelu Exit Avanturu, petu ulaznicu dobiće na poklon! Akcija “4+1” već je dostupna na svim prodajnim mjestima u BiH. Ulaznica za EXIT festival košta 222 KM, EXIT avantura (EXIT+Sea Dance) košta 340KM, a karta za Sea Dance festival je 140KM.

Posted by on 2015-04-21. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login