‘Energoinvest’ u Albaniji dobio posao vrijedan 33 miliona eura

Energoinvest

Energoinvest

Direktor ‘Energoinvesta’ d.d. Sarajevo Enes Čengić i generalni direktor OST Albanija (Elektroprenos Albanija) Arben Ibroja potpisali su u Tirani Ugovor o izgranji dalekovoda 110 kV South Albania/ Lot 2, javio je specijalni izvještač Agencije ONASA.

Ceremoniji potpisivanja Ugovora prisustvovala je i delegacija Vlade Federacije BiH (FBiH), na čelu sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Albaniji.

Riječ je o ugovoru koji podrazumijeva izgradnju dalekovoda dužine oko 230 kilometara, čija vrijednost iznosi 33 miliona eura, a koji će raditi Energoinvest.

Radovi bi trebali započeti 1. marta, a rok za završetak je 34 mjeseca.

Na međunarodnom tenderu koji je raspisan, a koji finasira njemačka banka KfW, Energoinvest d.d. Sarajevo je pobijedio i dobio posao izgradnje dalekovoda koji bi trebao da osnaži snadbijevanje električnom energijom južne zone Albanije.

Direktor Ibroja je istakao, danas nakon potpisivanja ugovora, da se radi o značajnom projektu koji obuhvata veliki broj gradova južne Albanije, naročito za zonu priobalnog pojasa koja je značajna za razvoj turizma.

“Energoinvest d.d. Sarajevo je jedna od najpoznatijih kompanija u ovoj oblasti. Po preuzetoj obavezi, obećali su da će posao završiti prije dogovorenog roka”, kazao je Ibroja i dodao da je projekat značajan i po tome što uključuje povezivanje sistema i sa budućim hidrocentralama koje će se graditi.

Direktor Čengić je rekao da će Energoinvest ovaj projekat realizirati u dogovorenim rokovima i potruditi se da to bude i prije.

“Energoinvest je kompanija koja je napravila na desetine hiljada kilometara dalekovoda širom svijeta, a trenutno radimo na području od Iraka do Meksika i vodeći smo regionalni inžinjering sistem u ovoj oblasti. Čast nam je da smo dobili ovaj posao u međunarodnoj konkurenciji, pogotovu pod supervizijom njemačkih banaka, a kada vam Nijemci kažu da ste dobri, onda ste stvarno i dobri”, naglasio je direktor Čengić.

Prema njegovim riječima, Energoinvest je već otvorio svoju kompaniju u Republici Albaniji, a u realizaciji ovog projekta će učestvovati i albanske kompanije.

“Zajedničkim naporima ćemo što prije pokušati završiti ovaj projekat”, kazao je Čengić.

Nakon sinoćnjeg sastanka u Tirani premijera Republike Albanije Salija Berishe i premijera FBiH Nermina Nikšića, kojem su prisustvovali i čelnici kompanije Energoinvest d.d. Sarajevo rečeno je, između ostalog, da Republika Albanija i BiH imaju dobre ekonomske i političke veze, ali ih je potrebno dodatno unaprijediti za dobrobiti obje zemlje.

Posted by on 2013-02-01. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login