Energoinvest u Alžiru dobio posao vrijedan 52 miliona eura: Pobjeda bez pomoći države

Energoinvest, AlžirBosanskohercegovački privredni gigant Energoinvest krenuo je sa realizacijom projekta koji je svojevremeno dobio u Alžiru – izgradnjom trafostanice u vrijednosti od 52 miliona eura.

Energoinvestov projekat u Alžiru velik je u svakom pogledu – površina trafostanica čija je snaga 400/220/60 kV iznosi 170.000 kvadrata ili čak 34 fudbalska terena, a visinska razlika između platoa trafostanice će iznositi 58 metara, odnosno kao neboder od 19 spratova. Ukratko, trafostanica u Alžiru, u koju je investirala Elektroprivreda Alžira (Sonelgaz), najveći je projekat Energoinvesta u novijoj historiji.

Savjetnik direktora Energoinvesta i šef projekta izgradnje trafostanice, Midhat Osmanbegović, za Dane kaže:

“Tehnički zahtjevi ovog projekta su posebno interesantni jer je riječ o komplikovanom projektu na kakvom Energoinvest u svojoj novijoj historiji, a mogu slobodno reći i u posljednjih 55 ili 60 godina, na trafostanicama nije radio. Prije svega, riječ je vrlo komplikovanoj konfiguraciji terena na kojoj se gradi. Obično se trafostanice grade na nekim poljanama, međutim, teren na kojem će biti izveden ovaj projekat traži gradnju šest platoa, a na njima izgradnju postrojenja. Kupac, Elektroprivreda Alžira, zbog svojih potreba nije mogao naći bolji teren u tom regionu. Tu se nalazi čvor dalekovoda kojima se napajaju fabrike, a tim mjestom ide transport električne energije iz obližnje termoelektrane koja će biti izgrađena za tri godine.”

Cijeli tekst koji govori o uspjehu Energoinvesta pročitajte u novom broju magazina Dani.

Posted by on 2014-06-16. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login