Engleski turisti su velike škrtice

turistiBritanski turisti još su vrlo suzdržani i dobro promisle prije nego što osoblju u restorana ili hotela daju bakšiš, pokazalo je najnovije istraživanje.

Iako je najnovije istraživanje pokazalo da je broj engleskih turista u inostranstvu prilično porastao u odnosu na prošlo testiranje, izgleda da se navike prosječnog Britanca nisu puno promijenile, pa su u oni i dalje u vrhu vrlo škrtih svjetskih putnika.

Skoro trećina engleskih turista u hotelima i restoranima ostavlja bakšiš koji iznosi manje od pet posto ukupnog iznosa računa, a kako se ispostavilo, pitanje da li treba ili ne treba da zaposlenima ostavljaju ekstra novac ukoliko su zadovoljni uslugom i dalje nastavlja da muči Engleze, prenosi B92.

Pretpostavlja se da ta dilema nastaje zbog nepoznavanja lokalnih običaja zemlje u koju se putuje, ali kada se pred njom nađu Englezi svoj novčanik drže prilično čvrsto.

Dok svega polovina njih dijeli bakšiš taksistima i kelnerima u iznosu od približno 10 posto od cijelog računa, novo istraživanje je pokazalo da svaki treći ostavlja oko pet procenata, dok njih 15 posto nikada ne ostavlja nagradu zaposlenima.

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 2.000 putnika otkrilo je da 39 posto engleskih putnika još ima običaj nagrađivanja zaposlenih, preko onoga što piše na računu, a to smatra čudnim a ponekad i vrlo neprijatnim.

Jedan od glavnih razloga za dilemu oko napojnice je što anketirani nisu imali pojma koliki je pristojan iznos bakšiša: oko 30 posto je reklo da ne znaju da treba da plate više nego što piše na računu i da je to u većini zemalja nepisano pravilo.

Drugi važan razlog je bio to što za to nisu imali poseban budžet: 43 posto njih je saopćilo da taj faktor uopće nisu uzmiali u obzir kada su planirali budžet za putovanja, što recimo u Americi može biti veliki propust, jer se tamo bakšiš u iznosu od 20 posto smatra uobičajenim, a ljudi koji ne poštuju taj običaj mogu biti tretirani vrlo negostoljubivo.

U prethodnom istraživanju o načinu ponašanja Britanaca na putovanjima ispitanici su kao glavni razlog za izostajanje napojnica uglavnom navodili loše stanje ekonomije, a uprkos škrtosti većina Britanaca zbog toga nije trpela neke ozbiljne posledice: svega 9% ispitanih je reklo da su bili u nekoj neprijatnoj situaciiji kada nisu ostavili bakšiš.

Organizatori istraživanja su saopštili da kad se radi o ostavljanju bakšiša većina anketiranih se osjeća kao na nekoj vrsti “klizavog terena”. Iako se po nepisanom pravilu 10 posto smatra nekakvim standardom, iznenađujuće je da toliko veliki broj turista ostavlja i manje od pet posto, dok je posebna kategorija onih koji nikada ne ostavljaju ekstra nagradu za zaposlene.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 2.000 engleskih turista koji su u posljednje tri godine putovali u inostranstvo.

Očekivani bakšiš u restoranima u pojedinim zemljama:

Brazil 10 posto (uključen u račun)

Bugarska 10 posto

Kanada 15 posto

Hrvatska 10 posto

Češka republika 10 posto

Egipat 5-10 posto

Francuska 5 posto (bez obaveze)

Njemačka 10 posto (ukoliko je gost zadovoljan uslugom)

Irska 10 posto (nije obavezno, ali se uglavnom podrazumijeva)

Latvija 10 posto

Holandija 10 posto

Španija 5-10 posto

Tajland 10 posto

Turska 5-10 posto

Sjedinjene Američke Države 15-20 posto.

Posted by on 2013-11-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login