Enterijer: Po hodniku se dom poznaje

hodnik U većini slučajeva hodnik je prostorija kroz koju se samo prolazi, ali može postati zanimljiv dio u stambenom prostoru s promišljenim odabirom boja zidova, detalja i namještaj.

Pomoćnim prostorijama za organiziranje i raščlanjivanje stambenog prostora u našem domu možemo dati višestruku funkciju samo ako ih uspijemo primijetiti kao iskoristive i dragocjene kvadrate, a onda ih urediti u jedan ugodan višenamjenski dio stana. Stoga prilikom uređenja doma nemojte zaboraviti na hodnike, jer svaki kvadrat je isuviše vrijedan da bi bio zapušten.
U uređenju enterijera sve veća pažnja posvećuje se oblikovanju hodnika koji su davno prestali biti kućni “zapećci” za odlaganje nepotrebnih sitnica ili neprimjećeni “pasaži” prilikom kretanja kroz stan.

Hodnik može biti višenamjenski

Predvorja, predsoblja, hodnici, degažmani povezuju prostorije u stanu i stan s okolinom. Možemo ih oblikovati u pravu estetsku “poslasticu” i prijatan prostor koji odiše atmosferom dobrodošlice za goste, ali i u malu oazu topline koju osobno osjetimo i očekujemo pri ulasku u svoj dom.

Možemo ih promovirati u pravu malu “asistenticu” koja nam pomaže da u njenom prostoru pohranimo sve što nam treba u onom često paničnom trenutku pri izlasku iz kuće, ili da u njezinu “seharu” smjestimo nešto za što “nigdje drugdje nema mjesta” – dakle, funkcija skrivenog spremišta. Učinite hodnik prostorom u kojem je zadržavanje prijatno i koji koristite za mnogo toga!

Kad sagledamo svoje potrebe, primjetit ćemo da glavni funkcionalni elementi potrebni u ulaznom hodniku jesu prostor za odlaganje kaputa i cipela te komoda ili polica na koju će se moći odložiti torba i druge sitnice.

Ovi elementi se maštovito mogu pretvoriti u fokus vašeg hodnika. Antikna komoda lijepo će izgledati u slučaju da je jedini takav komad namještaja u hodniku. Ako je hodnik prostran, vintage-ormar prostoru će udahnuti osobnost a istovremeno ispuniti funkciju odlagališta. Za klasične i rustikalne prostore veće kvadrature idealne komode jesu one od masivnijeg drveta (hrast, orah, kesten) ili egzota (mahagonij, tikovina), dok su za manje bolje lakše (jelovina). Ukoliko zidne vješalice imaju maštovit dizajn, mogu poslužiti i kao dekorativan detalj.

Zidni elementi

Prednost ugradbenih ormara jeste u jednostavnosti i estetici uz koju detalji nisu poželjni. Otvoreni hodnik u obliku kocke ne trpi masivne ugradbene ormare jer oni jedu kvadrate i dominiraju. Elementi izrađeni po mjeri koji prekrivaju cijeli zid u hodniku dobri su u bijeloj boji jer će ona prostor vizuelno učiniti većim. Uz malo truda pri izradi zidnih elemenata vaš hodnik može postati i atraktivna biblioteka, ali može poslužiti i kao radna prostorija. Stolić jednostavnog dizajna i stolica smješteni uza zid dovoljni su da kreirate miran kutak za svoje poslove.

Preporučuje se stolica, klupa ili tabure za lakše obuvanje i izuvanje cipela i stalak za kišobrane. Njihov neobičan dizajn u potpunosti može promijeniti ugođaj hodnika u pozitivnom smislu i otisnuti pečat vaše osobnosti u prostoru. Zato ih birajte pažljivo i sZa funkcionalnost hodnika treba obratiti pažnju na odgovarajuće dimenzije, praktičnost, dostupnost, kretanje i dobru organizaciju. Estetsko oblikovanje svodi se na skladnost boja i oblika, kontraste i isticanja te efektno odabrane fokuse, detalje, biljke, ornamente, slike, ogledala, komode, stolice i tepihe. Uglavnom, preporučuje se jednostavnost u kompoziciji koja odiše lakoćom da se odmah pri ulasku u stan ne bismo osjetili “zatrpanim” ljubavlju, a uz malo maštovite intervencije toj funkciji možete prilagoditi i stari dio namještaja. Možete, naprimjer, presvući odbačenu stolicu, tabure ili klupicu u dominantan uzorak dekorativnog platna, ofarbati njihove drvene dijelove u novu boju i slično. Obavezno pazite na širinu namještaja jer su u većini slučajeva hodnici uske prostorije.

Veća ogledala proširuju prostor

Važan element hodnika su i ogledala. Za manje prostrane i uske hodnike dobro rješenje su velika ogledala koja mogu “proširiti” prostor i pojačati osvjetljenje putem refleksije, a za to su najpodesniji plakari s ogledalnim vratima. Neka ogledala svojim unikatnim dizajnom daju notu autentičnosti. Stropna rasvjeta hodnika mora biti jača, a može biti nadopunjena lampom. Rasvjetne elemente odaberite u skladu sa željenim ugođajem koji ste odredili za hodnik, pri čemu trebate biti dovoljno hrabri da se odlučite i za raskošan luster, ali i oprezni da prostor hodnika ne pretrpate detaljima.

Dobro je izabrati tamnije ili “šatirane” podne obloge radi lakšeg održavanja, a isto vrijedi i za prostirke (tepihe, ćilime). Ukoliko se odlučite za “mirne” boje zidova, slobodno se možete poigrati podom, što olakšava odabir drugih detalja u hodniku koji mogu biti jednostavnih linija. Šareni pod osvježit će i “razigrati” ulaz u dom.

Detalji daju toplinu

Fotografije, slike, drvo, cvijeće, neobični predmeti, koloristički fokusi te oblici od prirodnih materijala (kamen, drvo, glina) elementi su koji će svaki prostor učiniti toplijim. Prazan i hladan zid pretvorite u malu galeriju. Sliku upotpunite drugim elementima kakvi su klupa, korpe, jastuci na klupi, koji će vaš hodnik učiniti interesantnim. Možete postaviti i uzak sto na koji ćete staviti svježe cvijeće, knjige, svijeće, ukrasne posude i tako dalje.

Hodnici ne moraju biti samo ulazni, pa se naši savjeti odnose na sve vrste veznih prostorija, predsoblja i degažmana, s tim što ulazno predvorje ima specifičnost uvoda u stan te prostora važnog pri izlasku i ulasku u kuću. Ulaz odijeljen od ostatka stana ima niz prednosti jer ga lako možete urediti neovisno o stilu koji birate za ostale prostorije.

 

Posted by on 2014-03-17. Filed under Arhitektonski detalji, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login