Entiteti od MMF-a traže još 300 miliona

MMF

MMF

U zahtjevu za povećanje i produženje aktuelnog kreditnog aranžmana BiH s MMF-om, vrijednog 787,5 miliona maraka, FBiH i RS traže dodatnih 300 miliona KM.

“To je već načelno dogovoreno. Od ovog iznosa FBiH računa na 200, a RS na 100 miliona KM. U projekcijama proračuna ovaj novac je planiran već od devetog mjeseca ove do šestog mjeseca iduće godine”, rekao je Ante Krajina, smijenjeni ministar finansija FBiH.

Krajina je i član Fiskalnog vijeća BiH, koje je usaglasilo pismo namjere za MMF, odnosno plan ispunjenja obaveza preuzetih potpisivanjem standby aranžmana odobrenog BiH 26. septembra 2012. godine.

Odluka o ovom zahtjevu BiH trebalo je da bude donesena na sjednici Izvršnog odbora MMF-a, zakazanoj za 22. januar, ali zasjedanje je odgođeno upravo zbog smjene Krajine s pozicije ministra finansija.

Na ovoj sjednici trebalo je da bude odobrena i peta tranša kredita u iznosu od 93,5 miliona KM, od čega 62,5 miliona KM treba da pripadne FBiH, a 31 milion RS.

Nezvanično saznajemo da bi sjednica Izvršnog odbora MMF-a mogla biti održana 29. januara.

U MMF-u kažu da im je načelno prihvatljiv zahtjev iz BiH za povećanje i produženje standby aranžmana, ali i ističu da će zadnju riječ o konačnom iznosu dati Izvršni odbor ove finansijske institucije.

Ruben Atojan, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, govoreći o razlozima za dodatni novac, ističe  da  budžeti RS i  FBiH  za 2014. godinu mogu očuvati dosad ostvarene rezultate u fiskalnoj konsolidaciji i javni dug čvrsto staviti na silaznu putanju.

“I pored toga, čak i uz striktnu kontrolu potrošnje i napore na unapređenju prikupljanja prihoda, očekuje se da se krajem 2014. godine jave dodatne potrebe za finansiranjem zbog visokih obaveza po osnovu servisiranja duga i nižih poreskih prihoda od očekivanih na početku standby aranžmana”, rekao nam je Atojan.

On je istakao da vlasti entiteta traže produžetak postojećeg aranžmana i dodatnu finansijsku podršku kako bi se pomoglo da se zadovolje potrebe za finansiranjem i da bi se izbjegle oštre “fiskalne kontrakcije”, koje bi uzrokovale značajne socijalne poteškoće i ugrozile još osjetljiv ekonomski oporavak.

Krajina ističe da je u budžetima FBiH i RS nedovoljno izvornih prihoda, a da je istovremeno značajno povećan iznos za vraćanje dugova.

“Ne odobri li MMF ovaj zahtjev za povećanje standby aranžmana, moraće se ići na zaduživanje iz drugih izvora, s tim da nema povoljnijih sredstava od ovih koje nudi MMF”,  ocijenio je Krajina, podsjetivši da je već prošle godine počelo vraćanje kredita MMF-a, koji je BiH odobren 2009.  godine.

Zbog kašnjenja u formiranju vlasti, BiH je kasnila u sprovođenju obaveza iz kreditnog aranžmana, pa joj je novi odobren 2012. godine. Njime je FBiH pripalo 525 miliona, a RS 262,5 miliona KM. Ovaj kredit odobren je na 24 mjeseca s rokom otplate od pet i grejs periodom od tri godine.

Posted by on 2014-01-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login