Epidemija ebole će se pogoršati

ebolaEpidemija ebole u zapadnoj Africi će se pogoršati prije nego što situacija krene na bolje, izjavio je direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Tom Friden. On je rekao da će za obuzdavanje epidemije biti potrebna akcija “bez presedana”.

Ministri zdravlja zemalja zapadne Afrike sastaće se danas u Gani da bi razgovarali o rastućoj krizi. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u epidemiji je do sada umrlo 1.427 ljudi, a 2.615 je zaraženo.

“Sve je više slučajeva. Volio bih da ne moram ovo da kažem, ali biće još gore prije nego što postane bolje”, rekao je američki stručnjak.

On je rekao da je potrebno preduzeti hitnu akciju i pozvao građane Liberije, čija je zemlja najteže pogođena, da se ujedine i odbace zablude koje doprinose širenju virusa.

Friden je naglasio da se virus ne prenosi zrakom, nego samo kontaktom sa tjelesnim tečnostima zaražene osobe.

Sastanak ministara zdravlja zapadnoafričkih zemalja uslijediće nakon što je Afrička razvojna banka upozorila da epidemija nanosi ogromnu ekonomsku štetu zapadnoj Africi, zbog toga što strana preduzeća napuštaju region.

U međuvremenu, iz medicinske humanitarne organizacije “Ljekari bez granica” saopćeno je da je odgovor međunarodne zajednice na epidemiju “potpuno neadekvatan”.

Operativni direktor ove organizacije Bris de la Vinj rekao je da su napori za obuzdavanje epidemije suviše haotični.

Posted by on 2014-08-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login