Epidemiološki modeli za politiku u BiH

Najveći rast broja zaraženih od početka pandemije otvara pitanje da li BiH čeka kolaps zdravstvenog sistema. Specifičnost ovog dijela Balkana je što u izbornoj kampanji ulazi u novi val zaraze korona virusom.

koronavirus, test
koronavirus, test

„Trenutno imamo najviše hospitalizovanih lica od početka pandemije“, upozorila je epidemilog iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Jelena Đaković Dević, ističući da je epidemiloška situacija pogoršana i da su smanjeni kapaciteti zdravstvenih ustanova.

Skoro hiljadu zaraženih

Sa dolaskom hladnijih dana povećao se i broj zaraženih ali nadležni samo pretpostavljaju da su razlog za to privatna okupljanja, pa su donijeli novu mjeru zbog ogromnog rasta broja zaraženih korona virusom. Pozitivnih u BiH, samo u jednom danu je 926, dok je prethodnog dana od „posljedica izazvanih virusom korona” umrlo 20 lica.

Zbog pogoršanja situacije, maske su u Republici Srpskoj sada obavezne i na otvorenom, a zabranjena privatna okupljanja za više do deset lica. Preporučuje se rad od kuće, dok na otvorenom za sada ostaje na snazi zabrana okupljanja više od 50 lica. Federalni Krizni štab takođe je izdao nove preporuke za online nastavu gdje god je to moguće a starijim osobama se preporučuje kretanje od 11 do 13 časova. Kanton Sarjevo, u kojem je takođe prije nekoliko dana uvedeno obavezno nošenje maski na otvorenom, od sutra prelazi na online nastavu. Navodi se da je poželjno i „klizno radno vrijeme“. Sve više zaraženih je u domovima za stara lica a vrše se masovna testiranja štićenika i zaposlenih.

Ključ u bravu

Rast broja zaraženih prijeti i potpunim zatvaranjem privrednih subjekata, ukoliko se stanje ne poboljša. S obzirom na situaciju, to poboljšanje teško da će se desiti uskoro. Privrednici kažu da ne bi preživjeli još jedan lokdown.

„Sa ovim kapacitetom i poslom koji imam, mogu odmah da zatvorim, ne znam ni zašto radim. Ako nas ponovo zatvore, to će biti trajno zatvaranje firme. Nema šanse da još jednom opstanem nakon onog u aprilu“, kaže Mira, vlasnica jedne krojačke radnje u Banjaluci.

Privatna okupljanja do 10, javna do 50 lica su dozvoljena u RS, maske obavezne na otvorenom. Škole u kojima je po nekoliko nastavnika zaraženo i koji su prethodnih dana radili sa desetinama učenika, i dalje rade. Za nadležne „nije ugrožen proces odvijanja nastavnog programa“. Dalje, ukoliko proslavljate rođendan sa više od deset lica, to ne možete učiniti u svojoj kući ili dvorištu ali možete recimo u ugostiteljskom objektu, koji se pridržava ranije propisanih epidemiloših mjera.

Izbori po svaku cijenu

Istovremeno, izborna kampanja za lokalne izbore je u punom jeku. Za sada nema naznaka niti se razmišlja o njihovom eventualnom otkazivanju ili odlaganju, a preporuke kriznih štabova uglavnom se ne poštuju. Posljednja, Kriznog štaba Federacije BiH, odnosi se na preporuku da se izborna kampanja vodi bez okupljanja, te da se koriste drugi kanali komunikacije. Međutim, radi se samo o preporuci, bez definisanih sankcija za nepoštovanje.

„Već imamo informacije da pojedini politički subjekti organizuju skupove sa brojem osoba daleko većim nego što je to dozvoljeno“, kaže Dijana Čolić iz Kriznog štaba Tuzlanskog kantona.

U Republici Srpskoj poštovanje mjera u zatvorenim prostorima kontrolišu inspekcijiski organi, zbog čega je nekoliko ugostiteljskih objekata zatvoreno prethodnih dana. Za političke skupove na otvorenom nadležna je policija, koja je do sada kako tvrde iz opozicije kažnjavala samo njih.

„Oni bi trebali da budu primjer kako se se radi, a okupljaju na stotine ljudi ispod šatora, bez maski“, kaže jedan od opozicionara, Nebojša Vukanović.

S druge strane, SNSD je obustavio sve političke skupove do kraja ovog mjeseca u Banjaluci, što znači do polovine kampanje. Aktuelni gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić (SNSD), koji je i predsjednik gradskog kriznog štaba, kaže da nije isključeno proširenje mjera.

„Mi ćemo razmatrati da li ima potrebe da se zabrane okupljanja, da li da se smanji broj lica, šta na otvorenom, šta u zatvorenom prostoru“, kaže Radojičić.

Odluke nemaju zakonsko uporište

Za sada je razmotreno i odlučeno da nema potrebe da se zabrane okupljanja, a po toj logici dalo bi se zaključiti da epidemiološka situacija nije kritična. S druge strane, BiH ima najveći broj zaraženih od početka epidemije i najviše umrlih osoba u jednom danu, što je bio alarm da se uvedu maske na otvorenom prostoru, za čije je nepoštovanje predviđena kazna od 100 maraka.

Apsurdno ali je činjenica, da odluke koje se donose posljednjih nekoliko mjeseci očigledno nemaju pravno uporište. Osnovni sud u Prijedoru donio je pravosnažnu presudu kojom je D.S. iz tog grada oslobođen optužbi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da je prekršio Zakon o javnom redu i miru, jer je prekršio policijski čas koji je zbog epidemije korona virusa bio na snazi u vrijeme trajanja vanrednog stanja.

Sud je naveo da Republički štab za vanredne situacije nije imao nadležnnost da zabrani građanima kretanje jer se radi samo o operativno- stručnom tijelu Vlade RS.

Za to vrijeme Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravlja podsjeća na zaključak kriznog štaba da ukoliko ne dođe do poboljšanja situacije, što se izvjesno je neće desiti uskoro, bude proglašeno stanje prirodne nesreće na teritoriji Federcije BiH a nije isključeno ni zatvaranje objekata i policijski čas. Iz Republike Srpske takođe uopšteno upozorenje, da ukoliko se stanovništvo ne bude pridržavalo mjera, uslijediće rigoroznije mjere. Da li će se to odnositi i na političke skupove, nije precizirano.

Posted by on 2020-10-24. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login