“Epizoda u životu berača željeza” otvara 19. SFF

Epizoda u životu berača željeza

Epizoda u životu berača željeza

Sarajevo Film Festival će svoje 19. izdanje otvoriti filmom “Epizoda u životu berača željeza” bh. reditelja i scenariste Danisa Tanovića.

Festival će biti otvoren 16. augusta paralelnim projekcijama ovog ostvarenja u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu !hej.

“I ove godine, na našu veliku radost, nastavljamo tradiciju otvaranja Festivala bosanskohercegovačkim filmom. Za nas je zadovoljstvo utoliko veće, jer se radi o novom filmu našeg oskarovca Danisa Tanovića, koji je nagrađen prestižnim priznanjima Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu”, rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Film “Epizoda u životu berača željeza” svjetsku premijeru je imao u okviru Takmičarskog programa Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu gdje je nagrađen sa dva Srebrna medvjeda – za film i najboljeg glumca Nazifa Mujića te specijalnim priznanjem Ekumenskog žirija.

“Ovaj film je rekonstrukcija stvarnih događaja, a namjera mu je da pokaže diskriminaciju s kojom se svakodnevno susreću manjine u Bosni i Hercegovini, posebno romske zajednice. Mislim da je potrebno da ova priča bude viđena, ne samo da bi se pokrenule diskusije o našem društvu i svim vrstama otuđenja i diskriminacije koje su u njemu prisutne, nego da se kroz emocionalno shvatanje stanja žrtve dođe do momenta u kojem ćemo sami sebi postaviti pitanje: Kakvi smo to ljudi postali?”, istakao je reditelj i scenarista Danis Tanović.

Posted by on 2013-04-26. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login