Erdogan doživio veliki udarac, njegov kandidat priznao poraz na izborima u Istanbulu

Stranka pravde i razvoja (AKP), vladajuća stranka u Turskoj, na putu je da izgubi Istanbul na ponovljenim izborima koji su održani u nedjelju, izvještava Hina.

Recep Tayyip Erdogan, Turska
Recep Tayyip Erdogan, Turska

AKP Recepa Tayyipa Erdogana u ožujku je izgubila na lokalnim izborima za gradonačelnika u Istanbulu, no ti su izbori poništeni, a prema privremenim rezultatima čini se da im i na ponovljenim izborima slijedi poraz, donosi BBC.

Nakon gotovo 95 posto prebrojanih glasačkih listića, kandidat sekularne Republikanske narodne stranke (CHP), glavne oporbene stranke u Turskoj, Ekrem Imamoglu ima vodstvo od 53,6 posto, prema podacima državne novinske agencije Anadolu.

Imamoglu (40), pobijedio je Binali Yildirima (63) iz vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) sa 729 glasova u izborima za gradonačelnika 31. ožujka.

Vrhovno izborno vijeće je 6. svibnja poništilo glasanje u skladu sa zahtjevom islamsko-konzervativnog AKP-a, koji je naveo nezakonitosti te zatražio ponovno glasanje, a Imamoglu je bio prisiljen napustiti dužnost nakon 18 dana.

Yildirim je u nedjelju navečer priznao poraz. ‘Čestitam mu i želim puno sreće’, rekao je svojim simpatizrerima.

Istovremeno, Imamoglu je rekao da rezultati izbora označavaju novi početak za grad Istanbul.

‘Otvaramo novu stranicu u Istanbulu. Na toj novoj stranici bit će pravde, jednokosti i ljubavi, rekao je Imamoglu.

Posted by on 2019-06-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login