EU daje dodatnih 3.5 miliona eura za pomoć migrantima u BiH

Evropska komisija najavila je u nedjelju, 3. januara, da će obezbijediti dodatnih 3,5 miliona eura humanitarne pomoći za pomoć izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini koji se suočavaju sa humanitarnom katastrofom.

migranti
migranti

“Više od 1.700 izbjeglica i migranata ostaje bez odgovarajućeg skloništa i podrške u Unsko-sanskom kantonu (USK),” navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Nakon zatvaranja prihvatnog centra u Lipi koji nije bio predviđen za zimske uslove i koji je također pretrpio požar, u bivšem kampu trenutno se nalazi 900 ljudi.

Pored toga, dodatnih 800 izbjeglica i migranata boravi na otvorenom u surovim zimskim uvjetima, uključujući djecu, dodaju u saopštenju Evropske komisije.

Visoki predstavnik Josep Borrel kazao je kako vlasti USK trebaju staviti na raspolaganje postojeće objekte i pružiti privremeno rješenje dok se kamp Lipa ne preuredi u trajni objekt.

“Humanitarna pomoć EU pružit će ljudima u nevolji pristup osnovnim predmetima kao trenutno ublažavanje njihove nevolje. Međutim, hitno su potrebna dugoročna rješenja. Pozivamo vlasti da ne ostavljaju ljude na hladnoći, bez pristupa sanitarnim čvorovima usred globalne pandemije,” kazao je Borrel.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i predstavnici vlasti USK dogovorili su tokom posjete kampu Lipa 3. januara da će stotine migranata koji borave u ovom prihvatnom centru ostati na ovoj lokaciji dok se kamp adekvatno ne osposobi i postigne dogovor o ravnomjernoj raspodjeli tereta migrantske krize na sve dijelove države.

Skoro hiljadu migranata i izbjeglica još jednu noć su proveli pod otvorenim nebom, nakon što su Oružane snage BiH postavile šatorsko naselje koje je izgorjelo u požaru 23. decembra.

“Stotine ljudi, uključujući djecu, spavaju vani na niskim temperaturama u Bosni i Hercegovini. Ova humanitarna katastrofa mogla bi se izbjeći ako vlasti osposobile dovoljan kapacitet zimskih skloništa, uključujući postojeće objekte u zemlji,” rekao je u saopštenju evropski povjerenik za upravljanje krizama, Janez Lenarčič.

Dodao je da će EU pružiti dodatnu hitnu pomoć koja će uključivati i ljude koji spavaju na otvorenom dijeleći im hranu, pokrivače, toplu odjeću i nastavljajući pružati podršku maloljetnicima bez pratnje.

“Međutim, humanitarna pomoć u Bosni i Hercegovini ne bi bila potrebna da su vlasti sproveli odgovarajuće upravljanje migracijama, kakvo je EU tražila duži niz godina,” naglasio je Lenarčič.

EU je u aprilu prošle godine obezbijedila 4,5 miliona eura humanitarne pomoći za izbjeglice i migrante u BiH, a godinu ranije 13,8 miliona eura.

Preko 5.400 izbjeglica i migranata smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje financira EU u BiH, međutim trenutni kapacitet skloništa je nedovoljan i različiti nivoi vlasti u BiH ne slažu se sa otvaranjem dodatnih kapaciteta na teritorijama po dnjihovom kontrolom.

EU je osigurala više od 88 miliona eura bilo direktno BiH ili putem provedbe partnerskih organizacija za rješavanje neposrednih potreba izbjeglica, azilanata i migranata i kako bi pomogla Bosni i Hercegovini da ojača svoje kapacitete za upravljanje migracijama.

Posted by on 2021-01-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login