EU: Gdje je najskuplje, a gdje je najjeftinije meso?

Povrće, mlijeko, mesoNajviše cijene mesa među članicama Evropske unije prošle godine je imala Danska, za gotovo 40 procenata iznad prosjeka bloka, dok je u Poljskoj ono bilo najjeftinije, za 47 posto ispod evropskog prosjeka, prema danas objavljenim podacima Eurostata.

Iza Poljske slijedi Bugarska, u kojoj su cijene mesa lani bile za 44 posto niže, te Rumunija sa cijenom manjom za 41,1 posto od prosjeka EU.

Među ostalim članicama sa znatno višim cijenama mesa u odnosu na evropski prosjek su Austrija (37 posto iznad prosjeka), Švedska (+ 34,5 posto) i Francuska (+31,3 posto).

Kada se uzmu u obzir sve evropske zemlje, ne samo članice EU, najskuplje meso su plaćali žitelji Švicarske, za 157 procenata više od evropskog prosjeka, a najjeftinije su opet plaćali Poljaci, čije su cijene mesa bile niže nego u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji ili Makedoniji.

Prema analizi statističke službe EU, cijene mesa su u Srbiji bile za oko 40 procenata ispod prosjeka 28-člane unije, u Albaniji za 46 procenata, u Makedoniji za 43, a u Crnoj Gori za 34 posto manje u odnosu na prosjek EU.

Prethodno istraživanje koje je sprovela kompanija Katervings potvrdila je da Švicarska ima najviše cijene mesa na svijetu, pri čemu se jedan kilogram junetine u toj zemlji plaćao 49,68 dolara, što je za gotovo 150 posto iznad svjetskog prosjeka.

S druge strane, nekvalifikovani radnik u Švicarskoj mora da radi samo 3,1 sat da bi mogao da kupi kilogram mesa, dok onaj u Indonezije mora da radi 23,6 sati da bi kupio kilogram junetine koji u toj zemlji košta samo 9,01 dolar.

Posted by on 2017-09-07. Filed under Ekonomija, EU, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login