EU i Grčka će formirati novi prihvatni centar na Lezbosu

Evropska komisija potpisala je memorandum u kojem je izložen detaljan plan dogovoren između grčkih vlasti i agencija Evropske unije o formiranju novog prihvatnog centra na Lezbosu do početka septembra 2021. godine.

migranti
migranti

Ovaj je korak ključni u rješavanju situacije koja je na otoku nastala nakon što je u septrembru izgorio migrantski kamp Moria, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju ANA.

Memorandum predstavlja rezultat rada evropske radne grupe formirane kako bi se riješila situacija koja je na otoku nastala nakon što je migrantski kamp Moria izgorio u požarima u septembru ove godine.

Potpredsjednik EK-a Margaritis Schinas je rekao da sporazum predstavlja ispunjenje posvećenosti pronalaženju održivih rešenja i praktičnu solidarnost EU-a s Grčkom.

Ovaj sporazum znači da će Evropa i Grčka raditi zajedno za ljude na otoku, istakla je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

Obećala je da će EU i Grčka osigurati pristojne uvjete za migrante koji dolaze na grčke otoke, kao i podršku za lokalno stanovništvo.

Von der Leyen je napomenula da je, također, važno osigurati brze i poštene procedure, kako bi prihvatni centri ispunjavali ulogu koja im je namijenjena, a to je da budu samo privremena stanica za migrante prije njihovog vraćanja ili intergacije.

“Upravljanje migracijama je izazov za EU i mi danas stavljamo evropsku solidarnost u praksu”, istakla je ona.

Memorandum predviđa podjelu zaduženja između EK-a, agencija EU-a i grčkih vlasti, kao i njihovu međusobnu saradnju.

Osim toga, njime se regulira raspodjela sredstava za rješavanje migrantske situacije na Lezbosu više od 121 miliona eura koliko je prošlog mjeseca izdvojeno za izgradnju manjih prihvatnih centara na Samosu, Kosu i Lerosu, koje bi, također, trebalo biti okončano u septembru 2021. godine.

Prema sporazumu, EK, grčke vlasti i agencije EU-a će zajedno raditi na izgradnji prihvatnog centra koji će migrantima osigurati pristojne uvjete za privremeni boravak.

Također prevdiđa poboljšano upravljanje prijemom migranata, poboljšanje procedura za dobijanje azila i integraciju, kao i za vraćanje migranata, pored bolje obuke osoblja.

Posted by on 2020-12-04. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login