EU investirala oko 30 miliona eura u agrarni sektor BiH

hrana, poljoprivreda

hrana, poljoprivreda

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunar Vigemark izjavio je u Gradačcu da je u posljednjih 20 godina u Bosni i Hercegovini dosta urađeno u agrarnom sektoru, u koji je Evropska unija do sada investirala oko 30 miliona eura. Vigemark je danas u tom gradu otvorio forum “Evropske perspektive poljoprivrede u Bosni i Hercegovini”.

“Mi svakako želimo još i više uraditi sa svoje strane, a da bi to bilo moguće, potrebno je da imamo usvojenu strategiju. U kontekstu same strategije, dosta je posla već urađeno, a sada je potrebna politička volja da ona bude usvojen”, rekao je Vigemark.

On je ocijenio da su poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini u veoma teškom položaju i da nisu dobili sve subvencije koje im pripadaju s različitih nivoa vlasti.

Vigemark, koji je i specijalni predstavnik Evropske unije u našoj zemlji, ukazao je i na potrebu bolje organizacije samih poljoprivrednih proizvođača.

“Njihov dosadašnji način organizacije kroz zadruge ili neka udruženja dosta je rascjepkan i nije koherentan. Potrebno je da budu ujedinjeniji i čvršći u svom nastupu”, smatra Vigemark.

Ovo je osmi po redu održani forum o temi poljoprivrede i ruralnog razvoja, čime su nastavljene aktivnosti Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini u okviru projekta perspektiva razvoja poljoprivrede u Bosni i Hercegovini i mogućnosti koje pruža proces EU integracija.

Posted by on 2017-02-22. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login