EU ne smije dozvoliti neuspjeh na Balkanu

Ketrin EštonStrategija EU na Balkanu zasniva se na zacrtanim ciljevima, ali i na prilagodljivosti u njihovoj implementaciji, izjavila je Ketrin Ešton. Ona je rekla kako je prilikom posjete regionu vidjela da postoji napredak. “Balkan je, na neki način, mjesto rođenja spoljne politike Evropske unije, i više nego bilo gdje, mi ne smijemo da dozvolimo neuspjeh na Balkanu”, istakla je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU, Ketrin Ešton, pred Evropskim parlamentom.

Tokom debate o spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU, Ešton je, govoreći o Balkanu,  izjavila da je njen cilj da ostvari dobre poslovne odnose sa političkim liderima u regionu, da se u tamošnje civilno društvo prenese ideja o značaju pripadanja Evropi, kao i da se osigura dobra kordinacija među predstavnicima EU na terenu.

Povodom svoje nedavne posjete Zapadnom Balkanu , Ketrin Ešton je rekla: “Moj je zaključak da region napreduje, iako je taj napradak neravnomjeran i nepotpun. Evropska perspektiva i dalje ostaje i naš cilj, ali i glavi pokretač reformi. Upravo su unutrašnje reforme te koje su zaslužne za progres zemalja Balkana na njihovom putu ka EU. Taj progres zavisi i od  poštovanja ljudskih prava, vladavine prava i regionalne saradnje.”

Na Balkanu se primjenjuju sva raspoloživa sredstva spoljne politike EU

Šefica evropske diplomatije naglasila je da EU svoju strategiju na Balkanu ostvaruje kroz sva raspoloživa sredstva spoljne politike. Ona je tako navela da EU na Kosovu ima svoju najveću civilnu misiju, koja, prema njenom mišljenju, uspješno obavlja svoj mandat.

Kada je BiH u pitanju Ešton je izjavila:

„U BiH smo prilagodili operaciju ALTHEA situaciji koja se stabilizovala i krenuli smo putem razvoja programa obuke. Takođe, nastojimo da se uoči izbora u oktobru evropska poruka što jasnije čuje u BiH.“

Ketrin Ešton je u svom izlaganju pred Evropskim parlamentom u Strazburu istakla i to da EU na Balkanu ostvaruje napredak u pogledu  vizne liberalizacije, ali i međuljudskih odnosa.

dw / bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login