EU neće ratifikovati novi ACTA sporazum

ACTA Evropska unija, najvjerovatnije, neće ratifikovati kontroverzni međunarodni sporazum za borbu protiv piraterije (ACTA), izjavila je danas potpredsjednica Evropske komisije i komesar za digitalna pitanja Neli Krus.

Prema riječima evropskog zvaničnika koji je želio da ostane anoniman, razlog za to su brojni protesti širom Evrope kao rezultat straha da bi nove zakonske mjere mogle da ugroze lične slobode i slobode na internetu.

“Skoro smo bili svjedoci kako hiljade ljudi protestuju protiv mjera za koje smatraju da guše otvorenost i inovativnost interneta. To je novi politički glas i mi ćemo, vjerovatno, od sada živjeti u svijetu bez ACTA i Zakona o sprečavanju internet piraterije /SOPA/”, rekla je Krus u Berlinu.

Prema njenim riječima, Evropa će morati da se pozabavi načinima koji će suzbiti krađu intelektualnog vlasništva u komercijalne svrhe, a u isto vrijeme neće ograničavati individualne slobode, razmjenu informacija ili narušavati privatnost građana.

Zakon o sprečavanju internet piraterije je set zakonskih mjera i regulativa koji je u oktobru prošle godine, na inicijativu industrije zabave, predložen za usvajanje u američkom Kongresu. Usvajanje američkog zakona SOPA odgođeno je zbog masovnih protesta i prigovora internetskih kompanija.

Nakon pokušaja da se kroz inicijativu ACTA “progura” sličan set zakona u Evropi, širom evropskih gradova došlo je do velikih protesta, a usprotivile su se i mnoge parlamentarne grupe u Evropskom parlamentu, pa i sam predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Portparol Evropske komisije Rayan Heet izjavio je da Evropska komisija nastavlja da razmatra načine kojima bi se ratifikovali bitni aspekti ACTA i dodao da Krus poštuje “političku realnost”.

Posted by on 2012-05-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login