EU pokrenula postupak protiv Poljske

Europska komisija

Europska komisija

Europska komisija je u subotu službeno pokrenula pravni postupak protiv Poljske zbog kontroverzne pravosudne reforme koju Bruxelles smatra pokušajem potkopavanja nezavisnosti sudaca, a Varšavi je dala mjesec dana da se očituje.

Sporni zakon daje ministru pravosuđa pravo da postavlja i otpušta predsjednike nižih sudova, što je izazvalo zabrinutost glede nezavisnosti pravosuđa i vladavine zakona. Bruxelles zakonu također zamjera i to što uvodi različitu dob za umirovljenje ženskih i muških sudaca, čime se krše europski antidiskriminacijski zakoni.

Komisija je također poslala niz preporuka Poljskoj, zabrinuta da bi ostale predviđene reforme mogle dodatno ugroziti vladavinu prava u zemlji.

Podsjetimo, poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao je u utorak dva od četiri zakonska prijedloga.

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans je prethodno upozorio da će EU, odluči li Poljska ići dalje s reformama koje bi parlamentu omogućile da smjenjuje suce vrhovnog suda, pokrenuti mjere iz članka 7. Europskog ugovora koje bi mogle dovesti do oduzimanja prava glasa Poljskoj u EU.

Duda je u utorak potpisao zakon koji je usvojila vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) i koji ministru pravosuđa daje ovlasti da imenuje i smjenjuje čelnike općih sudova u državi.

Oporbeni prosvjednici u ponedjeljak su od Dude tražili da ne potpiše tu mjeru nakon što je stavio veto na dva od četiri prijedloga koje su potvrdili oba parlamenta. Duda je zaustavio Zakon o vrhovnom sudu i Zakon o državnom pravosudnom vijeću, što je iznenadilo PiS kojega je on bio član.

PiS donošenje zakona opravdava potrebom da se pravosudni sustav racionalizira i da se suzbije korupcija sudačke ‘kaste’.

Kritike predloženih reformi izrazili su Europska unija, američki State Department i drugi akteri iz međunarodne zajednice.

Posted by on 2017-07-30. Filed under EU, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login