EU poljoprivrednicima 165 mil €

euroObim novog programa kompenzacije poljoprivrednim proizvođačima u EU, koji su pogođeni sankcijama Rusije, biće 165 miliona eura.

Evropska komisija je također “razradila nove kriterijume davanja kompenzacija koji će obezbijediti njihovu najpravedniju raspodjelu”. Program će zvanično predstaviti do 1. oktobra, rekao je izvor Itar Tasa.

Prema izvoru, sredstva izdvojena u okviru te pomoći koristiće se za potrebe besplatne podjele ili tehničke prerade voća i povrća povučenog sa tržišta, kako ne bi došlo do pada cijena na evropskom tržištu.

Što se tiče mesnih i mliječnih proizvoda, kompenzaciona isplata će se upotrijebiti za plaćanje dodatnih kapaciteta za njihovo dugoročno čuvanje, dok se ne nađu alternativna tržišta za te proizvode.

Od početka augusta EK je pokrenula, a zatim i suspendovala dva programa pomoći poljoprivrednim proizvođačima – 125 miliona eura za proizvođače voća i povrća i oko 30 miliona eura za proizvođače sireva i mliječnih proizvoda.

Razlog za suspendovanje programa je to što su fondovi praktično potpuno iskorišteni, a samo mali broj proizvođača (prema procjeni agrarnih udruženja, ne više od pet posto), pogođenih ruskim embargom, je uspjelo da dobije sredstva.

Prema procjeni same Evropske komisije, zabrana uvoza u Rusiju prehrambenih proizvoda blokira evropske poljoprivredne proizvode ukupne vrijednosti oko pet milijardi eura. Po ocjenama organizacija evropskih poljoprivrednih proizvođača, njihova šteta premašuje sedam milijardi eura, pri čemu evropske kompenzacije pokrivaju od pet do 10 eurocenti na svaki euro gubitka.

 

 

 

Posted by on 2014-09-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login